Εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων

Δελτίο τύπου

Εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων

 

Ο Δήμος​​ Αλεξανδρούπολης​​ ενημερώνει τους δημότες του ότι εκδόθηκε η​​ με​​ αριθμό​​ 28909/848/15-03-2024 (ΑΔΑ: ΡΛ2Π4653Π8-ΚΣΡ) Εγκύκλιος​​ Εφαρμογής του Κανονισμού​​ Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων» (ΦΕΚ 3475/Β΄/24-05-2023) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό,​​ για τα​​ δομημένα ακίνητα τα οποία εμπίπτουν​​ σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες:

α. βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις και ειδικότερα:

  • σε δάση ή δασικά οικοσυστήματα ή δασικές εκτάσεις των παρ.1, 2 και 3 του άρθρου 3 του ν.998/79.

  • σε χορτολιβαδικές εκτάσεις που βρίσκονται επί ημιορεινών, ορεινών και ανώμαλων εδαφών της παρ.1 του άρθρου 5 π.δ. 32/2016, είτε είναι δημόσιες, είτε είναι αναγνωρισμένες ως ιδιωτικές.

  • σε πεδινές χορτολιβαδικές εκτάσεις (µη ορεινές ή ημιορεινές και µη κείμενες επί ανώμαλων εδαφών) της παρ. 3 του του άρθρου 5 π.δ. 32/2016.

β. βρίσκονται εν όλω ή εν μέρει εντός ακτίνας τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των εκτάσεων της ανωτέρω περίπτωσης(α).

γ. βρίσκονται μέσα σε περιαστικό πράσινο και σε κηρυγμένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις, της παρ.4 του άρθρου 3 του ν.998/79, όπως ισχύει.

δ. βρίσκονται εντός ακτίνας τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των εκτάσεων της ανωτέρω περίπτωσης(γ)

ε. βρίσκονται μέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών, της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν.998/79.

Είναι υποχρεωτική η​​ σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης​​ αρμόδιου​​ τεχνικού επιστήμονα​​ μέχρι την 31/03/2024.​​ 

Σε συνέχεια της Τεχνικής Έκθεσης, οι ιδιοκτήτες των​​ ακινήτων υποχρεούνται εντός ενός (1) μηνός από την παραπάνω ημερομηνία και, σε κάθε περίπτωση,​​ μέχρι την​​ 30/4/2024 να υποβάλουν τη Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφαλείας​​ στην οποία​​ δηλώνουν την ορθή λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού​​ επιστήμονα βάσει των προβλέψεων του κανονισμού για την προστασία του ακινήτου τους σε περίπτωση​​ συμβάντος πυρκαγιάς.

Το​​ Έντυπο Αξιολόγησης της επικινδυνότητας, η​​ Τεχνική Έκθεση​​ του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα​​ και η​​ Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφαλείας​​ του ιδιοκτήτη,​​ έως τη λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας,​​ ​​ υποβάλλονται​​ εις διπλούν σε έντυπη μορφή​​ στο Πρωτόκολλο του Δήμου (Λεωφ. Δημοκρατίας 306, 1ος​​ όροφος).

Επισημαίνονται ακόμα ότι:

  • Οι διατάξεις​​ προληπτικής πυροπροστασίας​​ του κανονισμού​​ εφαρμόζονται υποχρεωτικά​​ από την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο 2024.

  • Οι διατάξεις​​ παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας​​ εφαρμόζονται από 31/3/2025 για τα ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως υψηλής και ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας και από 31/3/2026 για τα ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως χαμηλής ή μεσαίας επικινδυνότητας.

  • Οι απαιτήσεις​​ του Κανονισμού​​ ​​ είναι υποχρεωτικής εφαρμογής​​ 

  • Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων αυτοί θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις προβλεπόμενες κυρώσεις από τον Κανονισμό.

 

 

Συνημμένα:

 

Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων

 

Εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων.docx

 

 

 

 

Εφαρμογή Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων

Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων