Visit
Alexandroupoli

Visit
Alexandroupoli

Visit
Alexandroupoli

Η αρχαία πόλη Ζώνη

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ζώνης βρίσκεται 20 χλμ. δυτικά της Αλεξανδρούπολης, κοντά στο χωριό Δίκελλα. Πρόκειται για μια αρχαία πόλη που χτίστηκε στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ. από αποίκους της Σαμοθράκης και αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό κέντρο. Η αρχαία Ζώνη λειτουργούσε ως οργανωμένο αστικό κέντρο και στον αρχαιολογικό χώρο μπορεί κανείς να δει πώς ήταν διαμορφωμένη μια αρχαία ελληνική πόλη με τα τείχη, τους ναούς, τις ιδιωτικές κατοικίες, τα εργαστήρια της κ.α. 

Ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα αποτελεί ο ναός του θεού Απόλλωνα, του 6ου αιώνα π.Χ., καθώς είναι ο μοναδικός ταυτισμένος αρχαϊκός ναός Απόλλωνα στη Θράκη. Εδώ βρέθηκε ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός ευρημάτων, ανάμεσα στα οποία ένας μαρμάρινος κορμός αρχαϊκού κούρου, από τους ελάχιστους που έχουν βρεθεί στη Βόρεια Ελλάδα, και θραύσματα αγγείων με χαραγμένο το όνομα του θεού Απόλλωνα, που αποτελούσαν αφιερώματα στο Θεό και μάλιστα πολλά από αυτά είναι γραμμένα σε τοπική θρακική διάλεκτο.

Ο χώρος ανασκάπτεται συστηματικά από το 1966 και αποτελεί έναν οργανωμένο, φυλασσόμενο και επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο.

Αρχαιολογικός Χώρος Ζώνης
Διεύθυνση: Παραλία Μεσημβρίας Αλεξανδρούπολη

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2551096214 & 96204

Αρχαία Ζώνη (Υπουργείο Πολιτισμού)
https://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=2