Φέρες - Η Βυζαντινή Βήρα
Οι Φέρες, η πόλη που στέκεται στα ερείπια της Μονής της Παναγίας Κοσμοσώτειρας, που ίδρυσε ο Βυζαντινός πρίγκιπας Ισαάκιος Κομνηνός, αποτελεί σήμερα ένα μοναδικό προορισμό για τους λάτρεις της ιστορίας.
Ένας τόπος με εξαιρετικά μνημεία, που έχει ακόμα πολλά να φανερώσει από τα χρόνια του Βυζαντίου.
Η πόλη πήρε το όνομά της από τη λέξη Βήρος που σημαίνει τόπος κοντά σε βάλτους και έλη, ή κατά άλλους, από τη λέξη Βηρ, που σήμαινε φρέαρ ή πηγάδι.
Η μονή της Βήρας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορική πορεία των τελευταίων χρόνων της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Γνώρισε τους αυτοκράτορες των Κομνηνών, την κατοχή των Φράγκων της Δ’ Σταυροφορίας και επανήλθε μετά σαν κυριαρχία των Κατακουζηνών για να υποστεί τις αλλεπάλληλες καταστροφές από τις επιδρομές Βουλγάρων και Τούρκων, στα χέρια των οποίων έπεσε γύρω στο 1361. Παρέμεινε από τότε διοικητικό κέντρο της νότιας περιοχής του Έβρου μέχρι την ίδρυση της Αλεξανδρούπολης στα τέλη του 19ου αιώνα.
Η Βυζαντινή παράδοση έχει μείνει ζωντανή όχι μόνο στα μνημεία που βρίσκονται στην πόλη και στην γύρω περιοχή αλλά και στα έθιμα και στις παραδόσεις, στην τοπική κουζίνα και στη ντοπιολαλιά των κατοίκων.