Visit
Alexandroupoli

Visit
Alexandroupoli

Visit
Alexandroupoli

Τα πανηγύρια

Τα πανηγύρια που γίνονται στον Δήμο Αλεξανδρούπολης καθ’όλη την διάρκεια του χρόνου, αποτελούν πόλο έλξης όχι μόνο για τους κατοίκους αλλά και για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Τα καλοκαίρια ανταμώνουν οι κάτοικοι των χωριών, έρχονται όσοι ζουν μακριά να επισκεφθούν τον τόπο τους, να τιμήσουν τις ρίζες τους και να γιορτάζουν όλοι μαζί με παραδοσιακούς χορούς και τοπικά εδέσματα.
Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται Ανταμώματα από τους κατοίκους των Φερών, του Αβαντα, των Δικέλλων, του Πόρου, του Δορίσκου, του Μοναστηρακίου, του Αρδανίου, της Νίψας, του Πέπλου, της Βρυσούλας, των Κήπων, της Ιτέας, του Αρίστηνου, της Πυλαίας, του Τριφυλίου και της Γεμιστής. Εκτός από τα χωριά, ανταμώματα διοργανώνουν και οι σύλλογοι των Ποντίων, των Καππαδοκών και των Σαρακατσάνων κάθε καλοκαίρι. Σε όλα τα χωριά του Δήμου τηρούνται τα παραδοσιακά έθιμα στους εορτασμούς των ναών κάθε χωριού. 

Ωστόσο τα πολυπληθέστερα παραδοσιακά δρώμενα του Δήμου Αλεξανδρούπολης, που κάθε χρόνο αποτελούν σημεία συνάντησης των κατοίκων και των επισκεπτών είναι:

● Το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στον Μαΐστρο (17 Ιουλίου)
● Ο εορτασμός της Αγίας Παρασκευής Μάκρης στο ξωκλήσι στην ομώνυμη παραλία (26 Ιουλίου)
● Το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην Άνθεια ( τέλη Ιουλίου)
● Η γιορτή της Μιλήνας και της Γκάιντας στην Κίρκη (τέλη καλοκαιριου)
● Ο Δεκαπενταύγουστος στην Παναγία την Κοσμοσώτειρα στιςΦέρες.
● Ο εορτασμός του Τιμίου Σταυρού με την εμποροπανήγυρη στις Φέρες (14 Σεπτεμβρίου)