Visit
Alexandroupoli

Visit
Alexandroupoli

Visit
Alexandroupoli

Τα μέτρα του Δήμου Αλεξανδρούπολης για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid19  

 

Από την πρώτη στιγμή που επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας,​​ η δημοτική αρχή αντέδρασε άμεσα και υπεύθυνα με οργάνωση και συντονισμό, προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και οι αποφάσεις για την προάσπιση των ευπαθών ομάδων, τη διασφάλιση της​​ δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των υπηρεσιών και των δομών του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

 

Συγκεκριμένα, στις 27.2.2020​​ πραγματοποιήθηκε​​ στο γραφείο Δημάρχου​​ κατόπιν πρωτοβουλίας του​​ Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη,​​ έκτακτη ευρεία σύσκεψη θεσμικών με αντικείμενο​​ τον βαθμό​​ ετοιμότητας και​​ τα​​ επικείμενα​​ μέτρα​​ πρόληψης του​​ νέου​​ κορονοϊού COVID-19.

Ακολούθησαν τα παρακάτω μέτρα, μέχρι και σήμερα:

 
 1. Ματαίωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων για την αποφυγή του συγχρωτισμού (27/2) και παράλληλη αξιοποίηση του 3ημέρου με προληπτικές απολυμάνσεις των παιδικών σταθμών, όλων των σχολικών μονάδων Α΄θμιας και Β΄θμιας εκπαίδευσης και των ΚΑΠΗ
 2. Έναρξη λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής ενημέρωσης των δημοτών από εθελοντές ιατρούς μέσω της γραμμής δημότη 2551022222, επιλογή “0” (28/2)
 3. Προληπτικές απολυμάνσεις στα δημοτικά κτίρια και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Αλεξανδρούπολης(1/3)
 4. Ενημέρωση των δημοτικών υπαλλήλων στο δημοτικό θέατρο από ιατρό πνευμονολόγο (5/3)
 5. Αναστολή λειτουργίας των ΚΑΠΗ (8/3)
 6. Αναστολή λειτουργίας  του Δημοτικού Ωδείου, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης, του Δημοτικού Κολυμβητηρίου και μη διάθεση χώρων σχολικών κτιρίων σε συλλόγους για τις δράσεις τους (10/3)
 7. Προληπτικές θερμομετρήσεις στις εισόδους όλων των δημοτικών κτιρίων από μέλη του Ερυθρού Σταυρού Αλεξανδρούπολης, ώστε να αποφευχθεί η είσοδος ατόμων σε εμπύρετη κατάσταση (12/3)
 8. Κλείσιμο όλων των κλειστών και ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων (12/3)
 9. Αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών του δήμου δια της φυσικής παρουσίας, περιορίζοντας έτσι στο ελάχιστο δυνατό την επαφή με τρίτους και αναπροσαρμογή του οργανογράμματος
 10. Εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου με προσωπικό ασφαλείας και εξυπηρέτησης των δημοτών δια τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
 11. Διανομή, συνεπεία έγκαιρης προμήθειας, αντισηπτικών, γαντιών και μασκών σε όλους τους υπαλλήλους του Δήμου
 12. Σχολαστική απολύμανση από εξειδικευμένο συνεργείο σε όλους τους χώρους των δημοτικών καταστημάτων
 13. Ενημέρωση, υποστήριξη και στην πλειονότητα επιτόπιο επίσκεψη από τον ιατρό εργασίας προς τους δημοτικούς υπαλλήλους
 14. Δόθηκαν άδειες ειδικού σκοπού σε δικαιούχους δημοτικούς υπαλλήλους
 15. Προγραμματίστηκε η εκ περιτροπής εργασία και η τηλεργασία ώστε να εξασφαλιστεί ο ελάχιστος αριθμός ατόμων σε κάθε γραφείο χωρίς όμως αυτό να λειτουργεί εις βάρος των υπηρεσιών του δήμου
 16. Ενίσχυση των κοινωνικών δομών του Πολυκοινωνικού. Λειτουργία και εξυπηρέτηση των δημοτών 24 ώρες των 24ωρο
 17. Προετοιμασία και καθημερινή διανομή φαγητού σε συνδημότες μας από τα μαγειρεία του Πολυκοινωνικού τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής
 18. Σχολαστική και συστηματική απολύμανση των απορριμματοφόρων και των κάδων
 19. Αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών και των παραχωρούμενων με απόφαση Δ.Σ. κοινόχρηστων χώρων (13/3)
 20. Συστηματικοί έλεγχοι από τη δημοτική αστυνομία σε παιδικές χαρές και δημόσιους χώρους συνάθροισης
 21. Συστηματική ενημέρωση των δημοτών και κοινοποίηση των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας μέσω δελτίων τύπου, της ιστοσελίδας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου
 22. Έναρξη λειτουργίας τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης από εθελοντές ψυχολόγους μέσω της γραμμής δημότη 2551022222, επιλογή “1” (15/3)
 23. Ενέργειες προς το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για τη διεξαγωγή των εξετάσεων των υποψηφίων συνοριοφυλάκων στην Αλεξανδρούπολη, προς αποφυγή μετακίνησής τους στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη (16/3)
 24. Συστηματικές και σχολαστικές απολυμάνσεις σε κοινόχρηστους χώρους, πάρκα, παιδικές χαρές, στάσεις αστικών λεωφορείων, κάδους (προηγήθηκε πλύση τους), δρόμους και πεζοδρόμια καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου στον αστικό ιστό και στους οικισμούς
 25. Διάθεση χώρου στη Δημοτική Πινακοθήκη για την πραγματοποίηση αιμοληψιών από την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του ΠΝΓ Αλεξανδρούπολης (17/3)
 26. Τέλεση πολιτικών γάμων με τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και την παρουσία έως 6 ατόμων
 27. Καθημερινός υγειονομικός έλεγχος των δικτύων της ΔΕΥΑΑ
 28. Απολυμάνσεις στην Αστυνομική Διεύθυνση, το Αστυνομικό Τμήμα Φερών και σε υπηρεσιακά οχήματα αυτών (19/3)
 29. Συγκρότηση Δικτύου Εθελοντών Δήμου Αλεξανδρούπολης (20/3)
 30. Διανομή τροφής σε εθελοντές φιλόζωους για τη σίτιση των αδέσποτων (21/3)
 31. Αυστηροί έλεγχοι από τη Δημοτική Αστυνομία για την τήρηση εφαρμογής του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας και προειδοποιήσεις μέσω περιφερόμενων μεγαφώνων και εκφώνησης ανάλογου ηχητικού μηνύματος (22/3)
 32. Διανομή έντυπου υλικού και ενημέρωση πόρτα-πόρτα στους κατοίκους της Άβαντος (23/3)
 33. Διανομή “Βεβαίωσης μετακίνησης για τη σίτιση αδέσποτων ζώων” στους φιλόζωους του Δήμου (26/3)
 34. Τοποθέτηση ταϊστρών για τα αδέσποτα σε σημεία του αστικού ιστού (27/3)
 35. Συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας του Δημοτικού Ωδείου με την πραγματοποίηση όλων των μαθημάτων μέσω διαδικτύου (27/3)
 36. Απολυμάνσεις στον περιβάλλοντα χώρο εκκλησιών, super markets, τραπεζών (27/3)
 37. Προβολή σποτ για την καθαριότητα και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ευγενική χορηγία του Δήμου Θεσσαλονίκης (28/3)
 38. Βιντεοσκόπηση και προβολή κοινού τηλεοπτικού μηνύματος από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων με την παρότρυνση «μένουμε_σπίτι» (30/4)
 39. Λήψη μέτρων ελάφρυνσης για τις τοπικές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες της λαϊκής αγοράς
 40. Τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων και ειδικής σήμανσης έξω από τράπεζες για την αποφυγή συνωστισμού και την τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων (1/4)
 41. Συνέχιση της λειτουργίας των συλλογικών οργάνων του Δήμου Αλεξανδρούπολης μέσω τηλεδιάσκεψης ή δια περιφοράς
 42. Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς αντιπροσώπους εταιρείας αυτοκινήτων για την παραχώρηση προς χρήση οχημάτων προκειμένου να διευκολυνθεί η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου και για όσο διάστημα διαρκέσει η έκτακτη ανάγκη που έχει προκύψει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού
 43. Εξασφάλιση χώρων φιλοξενίας για άτομα που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία.
 44. Ενίσχυση του στόλου καθαριότητας.
 45. Εντατική καθαριότητα του δημόσιου χώρου και εντατικές απολυμάνσεις δρόμων σε όλη την έκταση του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
 46. Λειτουργία των λαϊκών αγορών στην Αλεξανδρούπολη και στις Φέρες με θερμομετρηση και τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων  χρήση μάσκας, αποστάσεις).
 47. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, έγιναν όλες τηρουμένων των οδηγιών του ΕΟΔΥ, ώστε να υπάρχει συνέχεια και προσαρμογή στην καθημερινότητα υπό τους νέους όρους.
 48. Διανομή αντισηπτικών στα σχολεία και έγκαιρη διανομή των μασκών για τους μαθητές.
 49. Έντονη και συνεχής ενημέρωση των πολιτών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου Αλεξανδρούπολης για την ορθή πληροφόρηση, τις εξελίξεις για την καταπολέμηση της πανδημίας κ.α.
 50. Λήψη και εφαρμογή κατεπείγοντων μέτρων πρόληψης και αποφυγής διάδοσης της πανδημίας covid19 σε πληθυσμούς ρομά, που περιλαμβάνουν :
 • Συστηματική απολύμανση από την Υπηρεσία καθαριότητας & πρασίνου στους δρόμους και τις αυλές της συνοικίας
 • Διανομή απολυμαντικού υγρού πόρτα-πόρτα
 • Διανομή τροφίμων από το Κοινωνικό Παντοπωλείο
 • Διενέργεια διαγωνισμού με απαντήσεις σε ερωτηματολόγιο αναφορικά με την προστασία από τον Κορονοϊό. Δέκα (10) νικητές θα επιβραβευθούν με 2 Laptop, 5 Tablets και 8 smartphone για πρόσβαση στο διαδίκτυο και στην αξιόπιστη ενημέρωση για τα μέτρα 
 • Εγκατάσταση κεραιών για παροχή free wifi στην συνοικία για την διευκόλυνση πρόσβασης στην εκπαίδευση και στην πληροφόρηση μέσω διαδικτύου από μαθητές και γονείς του οικισμού των ΡΟΜΑ.
 • Δράσεις ενημέρωσης από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης με μετάδοση τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σποτ, καταχώρηση σε εφημερίδες και ιστοσελίδες.
 • Διανομή ενημερωτικού εντύπου σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά του Κορονοϊού
 • Διανομή αντισηπτικού gel χεριών
 • Διανομή σακουλών απορριμμάτων
 • Διανομή κάδων απορριμμάτων εσωτερικής οικιακής χρήσης