|
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Συνεργασία φορέων Ελλάδας – Βουλγαρίας με επικεφαλής την ΔΕΥΑΑ για μια κοινή διασυνοριακή προσέγγιση για την βιώσιμη διαχείριση των υδάτων»
Πραγματοποιήθηκε στην πόλη Κρέσνα της Βουλγαρίας η 2η συνάντηση του έργου «Joint Water REsources management System for Long-term Efficiency» (Κοινό Σύστημα Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων για μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα) με ακρώνυμο «WRESTLE», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «INTERREG V-A Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020».
Επικεφαλής εταίρος του έργου WRESTLE είναι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης Αλεξανδρούπολης (ΔΕΥΑΑ) ενώ στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν επίσης η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) - Τμήμα Οικονομικών Επιστημών και ο Δήμος Ξάνθης από την Ελλάδα καθώς και η ΜΚΟ “South West Public Information Center” (SWPIC) και ο Δήμος Kresna από την Βουλγαρία.
Τα αναμενόμενα οφέλη του έργου περιλαμβάνουν τη διατήρηση των υδάτινων πόρων μέσω της χρήσης νέας τεχνολογίας, τη μείωση του επιχειρησιακού και διαχειριστικού κόστους των δικτύων πόσιμου ύδατος και αρδευτικών δικτύων, την πρόληψη πιθανών ατυχημάτων και την αυξημένη αίσθηση ασφάλειας και ασφάλειας των πολιτών.
Η αποδοτικότητα των υδάτινων πόρων και η χρήση καινοτόμων τεχνολογιών που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος έχουν προσδιοριστεί ως μακροχρόνιες στρατηγικές προτεραιότητες για την περιοχή. Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός επιφανειακών υδάτινων όγκων παραμένει λιγότερο από καλή οικολογική κατάσταση και η προσαρμογή των απαιτήσεων της οδηγίας πλαισίου για τα ύδατα (WFD-2000/60 / EC) στον τομέα των περιβαλλοντικών στόχων και της αποδοτικής χρήσης δεν έχει ακόμη προχωρήσει πλήρως. Τα περισσότερα από τα προβλήματα αφορούν κυρίως τον έλεγχο της ποιότητας των υδάτων, την απώλεια νερού στα δίκτυα, τους κινδύνους για την υγεία σε περιπτώσεις ρυπογόνων περιστατικών και την παράλογη χρήση του νερού, κυρίως για άρδευση.
Στο πλαίσιο του έργου WRESTLE, νέες μέθοδοι που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδάτων θα αναπτυχθούν από κοινού και θα προσαρμοστούν στις συνθήκες της περιοχής. Οι ήδη ανεπτυγμένες και διαθέσιμες τεχνολογίες πληροφοριών θα αξιοποιηθούν προκειμένου οι δικαιούχοι του έργου να εφαρμόσουν ένα κοινό σύστημα παρακολούθησης της αποτελεσματικής χρήσης των υδάτινων πόρων προκειμένου:
Να επιτύχουν την ελαχιστοποίηση της κατάχρησης / κατάχρηση πόρων ή διαρροών δικτύου
Να αποτρέψουν τυχόν άλλες απρόβλεπτες αποτυχίες του σημερινού συστήματος που οδηγούν σε τεράστια σπατάλη πόρων σε ετήσια βάση
Να επιτύχουν την παροχή ολιστικής προσέγγισης για την ανάλυση των υφιστάμενων διασυνοριακών συνθηκών
Να επιτύχουν την ανάπτυξη μιας κοινής διασυνοριακής προσέγγισης για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων που θα συμβάλλει στην προσαρμογή των απαιτήσεων της οδηγίας πλαίσιο για τα ύδατα (WFD-2000/60 / EC) στον τομέα των περιβαλλοντικών στόχων και της αποδοτικής χρήσης.
Το έργο έχει διάρκεια 24 μήνες και συνολικό προϋπολογισμό 695.465,96 €, ο οποίος προέρχεται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 15% από Εθνικούς Πόρους (ΠΔΕ).