Απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

 

 

ΑΡΙΘΜ.​​ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ:​​ 1/2020

 

Απόσπασμα από το πρακτικό της​​ 1/2020​​ συνεδρίασης​​ της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Αλεξανδρούπολης​​ 

 

Θέμα:​​ «Γνωμοδότηση​​ Δημοτικής​​ Επιτροπής​​ Διαβούλευσης στο Δημοτικό​​ Συμβούλιο σχετικά με το​​ προσχέδιο Προϋπολογισμού​​ του Δήμου​​ οικ.​​ έτους 2021​​ ​​ (άρθρο 76 παρ.3 Ν.3852/2010,​​ όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 78 του Ν. 4555/18)».

 

Στην Αλεξανδρούπολη σήμερα την​​ 13η ​​​​ Ιουλίου​​ του​​ 2020,​​ ημέρα​​ Δευτέρα​​ και ώρα​​ 19:00,​​ στο Δημοτικό Θέατρο​​ του​​ Δημοτικού Καταστήματος,​​ ​​ συνεδριάζει​​ η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Αλεξανδρούπολης,​​ ύστερα από την​​ 19505/01-07-2020​​ πρόσκληση του προέδρου που δημοσιεύθηκε και επιδόθηκε με αποδεικτικό στα μέλη​​ της,​​ ​​ σύμφωνα με το άρθρο 76 του Ν.3852/2010, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 78 του Ν. 4555.2018.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος​​ διαπίστωσε​​ την απαρτία​​ (σύμφωνα με το άρθρο 2, παρ. 4​​ και άρθρο 6, παρ. 4​​ του Κανονισμού Λειτουργίας της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης)​​ :​​ από​​ τούς​​ 28​​ εκπροσώπους των φορέων ήταν παρόντες -21-​​ και από τα​​ 9​​ οριζόμενα μέλη-δημότες, ήταν παρόντα τα​​ -7-,​​ όπως παρακάτω:

 

 

1

Κολιός Δημήτριος ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ (Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου​​ και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης)

ΠΑΡΩΝ

19

 

​​ 

Ευθυμιάδης Κων/νος-

(Εκπρόσωπος Νομαρχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Ν. Έβρου)

ΠΑΡΩΝ

2

​​ Βουρδόγλου Δήμητρα

(Εκπρόσωπος Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης)

ΠΑΡΟΥΣΑ

20

 

​​ 

Σεραφείμ Ιωάννης

(Εκπρόσωπος Επαγγελματικής-Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών (Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. ΈΒΡΟΥ))

ΑΠΩΝ

 

3

​​ Λαμπίρης Γεώργιος

(Εκπρόσωπος Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης)

ΠΑΡΩΝ

21

 

​​ 

Πετροπούλου Αγάπη

​​ (Εκπρόσωπος​​ του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Έβρου «Χριστός Σωτής»)

ΑΠΟΥΣΑ

4

Γιαννακίδου Αγγέλα ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ (Εκπρόσωπος Εθνολογικού Μουσείου Θράκης)

ΠΑΡΟΥΣΑ

22

 

Κεμανετζής Ειρήναρχος

(Εκπρόσωπος του Αθλητικού Συλλόγου ΑμεΑ Αλεξανδρούπολης ¨Κότινος¨)​​ ​​ 

ΠΑΡΩΝ

5

​​ Αδαμίδου Μαρία

(Εκπρόσωπος Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (ΕΠΟΦΕ))

ΠΑΡΟΥΣΑ

23

 

Γεωργιάδης Νικόλαος

(Εκπρόσωπος​​ Ένωσης Καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και συναφών επαγγελμάτων)

ΠΑΡΩΝ

6

​​ Δουλάμη Μαρίνα

(Εκπρόσωπος Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Έβρου)

ΠΑΡΟΥΣΑ

24

 

Παλακίδης Απόστολος

(Εκπρόσωπος​​ Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης)

ΑΠΩΝ

7

 ​​ ​​ ​​ ​​​​ Πιστόλας Γεώργιος

(Εκπρόσωπος Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Έβρου (ΓΕΩΤΕΕ))

ΑΠΩΝ

25

 

Αλεξανδρής Κων/νος

​​ (Εκπρόσωπος​​ Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης)​​ 

ΑΠΩΝ

8

Τζωΐδης Σταύρος​​ (Επιμελητήριο Οικονομικό της Ελλάδας Περιφ. Τμήμα Θράκης)

ΠΑΡΩΝ

26

 

​​ 

Ξενιτόπουλος Θεόδωρος

(Εκπρόσωπος​​ Ένωσης ασφαλιστών διαμεσολαβιτών Ν. Έβρου

ΠΑΡΩΝ

9

Αλεξάκης Αλέξιος​​ (Εκπρόσωπος Τεχνικού Επιμελητηρίου – Περιφερειακό Τμήμα Θράκης (ΤΕΕ ΘΡΑΚΗΣ))

ΠΑΡΩΝ

27

 

Σαρίκας Δημήτριος

(Εκπρόσωπος Αγροτικού Αλιευτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης)

ΠΑΡΩΝ

10

Ασπιώτης Ευστάθιος ​​ ​​ ​​ ​​​​ (Εκπρόσωπος ​​ Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Έβρου)

ΠΑΡΩΝ

28

 

Τσιακίρης Απόστολος​​ 

(Εκπρόσωπος​​ Συνδέσμου πτυχιούχων​​ ​​ Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Ν. Έβρου)

ΠΑΡΩΝ

11

​​ 

Αρχι/της π.​​ Ειρηναίος Λαφτσής​​ (Εκπρόσωπος Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης)

ΑΠΩΝ

29

 

Κεκές Ιωάννης

(Δημότης)

ΠΑΡΩΝ

12

Δεμερίδης Γιώργος ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ (Εκπρόσωπος Οικολογικής Εταιρείας Έβρου)

ΠΑΡΩΝ

30

 

Καμηλάρης Αθανάσιος

(Δημότης)

ΠΑΡΩΝ

13

Κοντακίδης Αναστάσιος​​ (Εκπρόσωπος ​​ Συλλόγου Αιμοδοτών Αλεξ/πολης)

ΠΑΡΩΝ

31

 

​​ 

Χατζησωτηρίου Πέτρος

(Δημότης)

ΠΑΡΩΝ

14

Τσιρτσίδου Ζαχαρούλα

(Εκπρόσωπος​​ Δικηγορικού Συλλόγου)

ΠΑΡΟΥΣΑ

32

 

​​ 

Κουϊνέλης Μιχάλης

​​ (Δημότης)

ΑΠΩΝ

15

 ​​ ​​ ​​ ​​​​ Μεσινέζης Αυγερινός

(Εκπρόσωπος Μουσικογυμναστικού Συλλόγου «ΕΘΝΙΚΟΣ»)

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ ΑΠΩΝ

 

33

​​ 

Λουκάς​​ Αθανάσιος

(Δημότης)

ΠΑΡΩΝ ​​​​ 

16

Διαμαντίδης Ηλίας ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ (Εκπρόσωπος Συλλόγου Εμποροβιοτεχνών Φερών)

ΠΑΡΩΝ​​ 

 

34

​​ 

Μιχαλεντζάκης Δημοσθένης

(Δημότης)

ΑΠΩΝ​​ 

17

Κασαπίδης Βασίλειος​​ 

(Εκπρόσωπος ​​ Εμπορικού Συλλόγου Αλεξ/πολης)

ΠΑΡΩΝ

35

 

Κατσαντούρας Χρήστος

(Δημότης)

ΠΑΡΩΝ ​​​​ 

18

Καραγιάννη Ιωάννα

(Εκπρόσωπος Οδοντιατρικού Συλλόγου Έβρου)

ΠΑΡΟΥΣΑ

36

 

Μανδάκης Φώτης​​ 

(Δημότης)

ΠΑΡΩΝ ​​​​ 

 

 

37

 

Γιαμουρίδης Ευστάθιος

(Δημότης)

ΠΑΡΩΝ ​​​​ 

 

 

Τα πρακτικά τηρήθηκαν από τη​​ ​​ Ραφαηλίδου Μαρία,​​ ​​ υπάλληλο του Δήμου.

 

Με την έναρξη της συνεδρίασης,​​ το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης​​ και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Κολιός Δημήτριος,​​ ο οποίος,​​ αφού πρώτα ευχαρίστησε τα μέλη για την παρουσία τους ​​ και την ικανοποιητική συμμετοχή​​ στη σημερινή συνεδρίαση,​​ είπε τα εξής:

 

​​ ​​ Κυρίες και Κύριοι,​​ κατά​​ ​​ την παρ. 2 του άρθρου 76 του Ν. 3852/2010,​​ όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 78 του Ν. 4555.2018,​​ η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης:

«α) ​​ Γνωμοδοτεί στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του δήμου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου.

β) Γνωμοδοτεί για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος, που παραπέμπονται σε αυτή από το δημοτικό συμβούλιο ή τον δήμαρχο.

γ) Εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του δήμου και διατυπώνει γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών.

δ) Μπορεί να διατυπώνει παρατηρήσεις επί του περιεχομένου των κανονιστικού χαρακτήρα αποφάσεων οι οποίες εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 79 του Κ.Δ.Κ..

Η διατύπωση γνώμης από τη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης δεν αποκλείει την παράλληλη ηλεκτρονική διαβούλευση με τους πολίτες, μέσω διαδικτύου. Οι προτάσεις της ηλεκτρονικής διαβούλευσης συγκεντρώνονται και συστηματοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και παρουσιάζονται από τον πρόεδρο της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης κατά την αντίστοιχη συνεδρίασή της.

ε) Μπορεί να εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο τη διεξαγωγή δημοτικού δημοψηφίσματος.

στ) Διατυπώνει απλή γνώμη επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 77 του ν. 4172/2013 (Α' 167).

Σύμφωνα ​​ με την παρ. 3 του άρθρου 76 του Ν. 3852/2010,​​ «Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης συνεδριάζει δημόσια, μετά από πρόσκληση του προέδρου της, υποχρεωτικά μια φορά το χρόνο, πριν από τη σύνταξη των προσχεδίων του προϋπολογισμού και του ετήσιου προγράμματος δράσης και τουλάχιστον μία φορά κάθε τρεις (3) μήνες για άλλα θέματα που εισάγονται προς συζήτηση είτε από τον ίδιο τον πρόεδρο είτε από τους φορείς που συμμετέχουν στην επιτροπή σύμφωνα με τις περιπτώσεις α' έως θ' της παραγράφου 1 είτε από το πενήντα τοις εκατό (50%) συν έναν από τους δημότες που συμμετέχουν στην επιτροπή σύμφωνα με​​ την περίπτωση ι' της παραγράφου 1. Η πρόσκληση κοινοποιείται στα μέλη με κάθε πρόσφορο μέσο επτά (7) εργάσιμες ημέρες πριν τη συνεδρίαση και περιλαμβάνει την ημερήσια διάταξη, τον τόπο, την ημερομηνία και την ώρα της συνεδρίασης και συνοδεύεται από εισήγηση επί των υπό συζήτηση θεμάτων. Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα, οπότε θεωρείται σε κάθε περίπτωση ότι υφίσταται απαρτία. Η γραμματειακή υποστήριξη της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης γίνεται από τις υπηρεσίες του δήμου και τηρούνται πρακτικά. Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης διατυπώνει τη γνώμη της μετά από σχετική συζήτηση. Στην εισήγησή της αναγράφονται όλες οι γνώμες που διατυπώνονται».

 

Επίσης,​​ σύμφωνα​​ με την παρ. 4 του άρθρου 2 της​​ ΚΥΑ.55905/2019(ΦΕΚ 3054/Β/29-7-2019 «..Για τις διαδικασίες διαβούλευσης, τη σύνταξη του προσχεδίου και του σχεδίου του Π/Υ, την ψήφιση, τον έλεγχο νομιμότητας και τη δημοσίευσή του, μετά των αντίστοιχα προβλεπόμενων προθεσμιών, εφαρμόζονται οι κατά τα στάδια υλοποίησης αυτών κάθε φορά ισχύουσες διατάξεις. Για την κατάρτιση του σχεδίου του Π/Υ από την οικονομική επιτροπή απαιτείται κατ' ελάχιστον η ύπαρξη τεχνικού προγράμματος, το περιεχόμενο του οποίου προσδιορίζεται με γνώμονα τη δυνατότητα χρηματοδότησης του και ψηφίζεται εντός της προθεσμίας ψήφισης του Π/Υ»”​​ .

Έπειτα,​​ ο​​ Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου​​ και ​​ Πρόεδρος ​​ της Δημοτικής ​​ Επιτροπής Διαβούλευσης, κ. Κολιός Δημήτριος,​​ έδωσε το λόγο στο Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, κ. Ζαμπούκη Ιωάννη, ο οποίος,​​ αφού ευχαρίστησε, θερμά για ​​ την ενεργή συμμετοχή στη συνεδρίαση της Επιτροπής, τόνισε το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης αυτής, που την διαφοροποιεί​​ από τις συνεδριάσεις των τελευταίων δεκαετιών​​ και είναι η πανδημία του κορωνοϊού, μέσα από την κρίση της οποίας, αναδείχθηκε η τοπική αυτοδιοίκηση, εκφράζοντας την άποψη ότι​​ για την επιστροφή στην κανονικότητα,​​ επιβάλλεται νέου τύπου σχεδιασμός και προγραμματισμός από τους Δήμους. Συγκεκριμένα, ανέφερε τους κεντρικούς άξονες του επιχειρησιακού ​​ προγράμματος,​​ με βασικό μέλημα και προτεραιότητα τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και οι οποίοι είναι οι εξής:​​ α. καθαριότητα, β. πράσινο, γ. προσβασιμότητα, δ. κοινωνικές δομές, ε. έξυπνη πόλη –​​ e​​ DIMOS​​ ​​ Ψηφιακή μετάβαση, στ. πολιτισμός, ζ. τουρισμός. ​​ Έπειτα, σχετικά με τα έργα ανάπτυξης, είπε πως ο Δήμος μας είναι από τους πρώτους στη σύσταση αναπτυξιακού οργανισμού, και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού με τους Δήμους Σουφλίου και Σαμοθράκης, συμβάλλοντας με αυτό το νέο εργαλείο στην αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτούμενων έργων, στην ανάπτυξη και στις νέες θέσεις εργασίας. Στη συνέχεια έκανε αναφορά στα συνεχιζόμενα έργα​​ ,​​ στα έργα προς ολοκλήρωση,​​ στα​​ ενταγμένα έργα υπό έναρξη,​​ και στα​​ προταθέντα νέα έργα​​ (υπό δημοπράτηση-εκπόνηση μελετών),​​ μη παραλείποντας και τα έργα που σχετίζονται με​​ την​​ ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επίσης, αναφέρθηκε στο λιμάνι,​​ θεωρώντας πως​​ αποτελεί αντικείμενο συζήτησης παγκοσμίως​​ και​​ πως με την αξιοποίηση του, ​​ η πόλη μας θα βρεθεί​​ στο κέντρο του ενδιαφέροντος για την παγκόσμια οικονομία.​​ Κλείνοντας,​​ τόνισε πως στόχος είναι να φτάσει η πόλη ψηλά μέσα από τη σκληρή συλλογική δουλειά και τη συνεργασία με τους πολίτες, επισημαίνοντας τον καθοριστικό ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης.

​​ Στο σημείο αυτό,​​ ο λόγος δόθηκε​​ στον Αντιδήμαρχο Διοικητικής Μεταρρύθμισης​​ και Οικονομικών Υπηρεσιών,​​ κ. Κιζιρίδη​​ Γεώργιο, ο οποίος, ​​ αρχικά, είπε πως η κατάρτιση του προϋπολογισμού αποτελεί θεσμική υποχρέωση αλλά και βαθιά πολιτική πράξη και​​ έπειτα έκανε μια γενικότερη προσέγγιση της φιλοσοφίας του προϋπολογισμού. Σημείωσε,​​ πως ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ήταν από τους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα,​​ που με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου,​​ έλαβε σημαντικά μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών και των επιχειρήσεων από τις αρνητικές επιπτώσεις του κορωνοϊού.​​ Στη συνέχεια, είπε πως ο προϋπολογισμός του Δήμου Αλεξανδρούπολης​​ οφείλει​​ να συνάδει με την οικονομική​​ συγκυρία της χώρας, να εναρμονίζεται με τις πολιτικές αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής ​​ και επίσης​​ να είναι ισοσκελισμένος. Επίσης, αναφέρθηκε στο​​ ποσό του ​​ προϋπολογισμού, όπως διαμορφώθηκε με την τελευταία αναμόρφωση και στη δαπάνη για αγορά παγίων και παραγωγή έργων λόγω της πανδημίας, τονίζοντας τη μικρή ​​ απορροφητικότητα, η οποία πιστεύει ότι θα αποκατασταθεί το β΄ εξάμηνο.​​ Τόνισε​​ ότι​​ βασική επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής,​​ μέσω της κατάρτισης ​​ του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος,​​ είναι η εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την ευημερία των πολιτών και των επιχειρήσεων. Στη συνέχεια,​​ έκανε κάποιες προτάσεις για την οικονομική λειτουργία του Δήμου και επεσήμανε τη στοχευμένη προσπάθεια για είσπραξη των εσόδων από τους μεγαλοοφειλετες του Δήμου και​​ την πλήρη αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας με την πρόσληψη εξειδικευμένου συμβούλου. Επίσης, αναφέρθηκε στη θέσπιση συμμετοχικού προϋπολογισμού που αποτελεί καινοτόμο και πρωτότυπη πρωτοβουλία καθώς και στην προσπάθεια της απευθείας ανάθεσης προμηθειών και έργων σε επιχειρήσεις με έδρα το​​ Δήμο.​​ Επικαλούμενος​​ δε,​​ το Νόμο, είπε πως τα ανταποδοτικά τέλη θα πρέπει να ισοσκελίζονται με τις αντίστοιχες δαπάνες. Κλείνοντας, παρακάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να​​ εκφράσουν​​ τις απόψεις τους, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στην κατάρτιση και σύνταξη του προϋπολογισμού.​​ ​​ 

Κατόπιν,​​ ο Πρόεδρος​​ κάλεσε τα μέλη να διατυπώσουν απόψεις ή ερωτήματα.

Ο​​ κ. Ασπιώτης Ευστάθιος,​​ εκπρόσωπος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Έβρου,​​ αρχικά, αναφέρθηκε στο ζήτημα της ανεργίας και στη σπουδαιότητα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Έπειτα (σύμφωνα και με πρόταση που κατέθεσε)​​ πρότεινε να οριστεί μια ανοικτή, ευρεία σύσκεψη όλων των φορέων της πόλης​​ μας,​​ με θέμα την ενημέρωση από τη Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α) για τις τελευταίες εξελίξεις που έχουν έρθει στη δημοσιότητα σχετικά με την αξιοποίηση του λιμανιού μας, ώστε να υπάρξει πλήρη εικόνα και ενημέρωση για την αξιοποίηση (πώληση). Μετά την ενημέρωση, πρότεινε να υπάρξει τοποθέτηση όλων των φορέων και κατάθεση των προτάσεων τους. Είπε,​​ πως οι πρόσφατες εξελίξεις μας αφορούν όλους, επειδή το λιμάνι μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία και το μέλλον της πόλης μας και ότι βασική αρχή μας πρέπει να παραμείνει η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του.

Τέλος, πρότεινε ​​ η πραγματοποίηση της ανωτέρω σύσκεψης​​ ​​ να μπει ως θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο​​ κ. Τζωΐδης Σταύρος,​​ εκπρόσωπος του​​ Οικονομικού​​ Επιμελητηρίου​​ της Ελλάδας,​​ Περιφερειακό Τμήμα Θράκης,​​ αναφέρθηκε στην έλλειψη ενημέρωσης για το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το έτος 2021 και στη σημαντικότητα της ενημέρωσης με αριθμητικά δεδομένα.​​ Επίσης,​​ τόνισε το συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης που είναι ο τουρισμός. Εξέφρασε την άποψη ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικός και αναπτυξιακός και ευχήθηκε ​​ να ευοδωθούν οι προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής, δεδομένης ​​ της δύσκολης κατάστασης και περιόδου που διανύουμε.​​ 

Ο​​ κ. Ευθυμιάδης​​ Κωνσταντίνος, εκπρόσωπος του νομαρχιακού​​ συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Ν. Έβρου,​​ αναφέρθηκε​​ στην προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στα​​ κτίρια και ανέλυσε σύντομα τον τρόπο λειτουργίας του ηχητικού προγράμματος στους φωτεινούς σηματοδότες.​​ Επίσης, αναφέρθηκε στα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες κατά τη μετακίνηση τους.

Ο​​ κ. Λαμπίρης Γεώργιος, εκπρόσωπος της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,​​ αναφερόμενος στην ίδρυση του 4ου​​ ΕΠΑΛ και του 6ου​​ Γυμνασίου, επεσήμανε ​​ το πρόβλημα της στέγασης των μαθητών, προτείνοντας​​ να μεταφερθεί​​ η βιβλιοθήκη που υπάρχει στο 2ο​​ ΓΕΛ σε κάποιο προκατασκευασμένο χώρο πίσω από το Λύκειο ώστε να αξιοποιηθούν 3, 4 αίθουσες για τη στέγαση του 4ου​​ ΕΠΑΛ και τόνισε την αναγκαιότητα της μετακίνησης και στέγασης του 6ου​​ γυμνασίου στο ΚΕΓΕ, σε, όσο το δυνατόν, σύντομο χρονικό διάστημα.​​ 

Ο​​ κ. Δεμερίδης Γεώργιος,​​ εκπρόσωπος​​ της​​ Οικολογικής Εταιρείας Έβρου​​ αναφέρθηκε στο ζήτημα των εισπρακτέων υπολοίπων βεβαιωμένων εσόδων προηγούμενων χρόνων, το οποίο, όπως είπε απαντήθηκε, ήδη, από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, οπότε και δεν το ανέπτυξε.

Η​​ κ. Βουρδόγλου Δήμητρα,​​ εκπρόσωπος της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,​​ σχετικά με το θέμα του προβλήματος στέγασης​​ που έθιξε ο κ.​​ Λαμπίρης Γεώργιος​​ πρότεινε να παραχωρήσουν τις 3 προκατασκευασμένες αίθουσες ​​ από το 5ο​​ Δημοτικό Σχολείο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.​​ 

Ο​​ κ. Σαρίκας Δημήτριος​​ εκπρόσωπος του Αγροτικού, Αλιευτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης ευχαρίστησε για την πρόσκληση​​ και​​ είπε πώς είναι τιμή του Συλλόγου τους να συμμετέχει στην Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης. Αναφέρθηκε στο​​ τεράστιο πλεονέκτημα της συγκυρίας​​ για ανάπτυξη και​​ ​​ διεκδίκηση και​​ όσον αφορά το πρόγραμμα​​ leader​​ αλιεία​​ ζήτησε να συμμετέχουν οι αλιείς με προτάσεις,​​ ιδιαίτερα σε σχέση με τις πλατείες των χωριών Δικέλλων, Μάκρης και σε χώρους, όπως προανέφερε ο Δήμαρχος.​​ Θεωρεί πως οι αλιείς μπορούν να αποτελέσουν μοχλό πίεσης, όσον αφορά τις απαιτήσεις του Δήμου και της κοινωνίας.​​ Έθεσε το ζήτημα της συνέχισης των θέσεων​​ εργασίας ​​ και εξέφρασε το ενδιαφέρον​​ να​​ ​​ ενημερωθούνε​​ ​​ για τα οφέλη ​​ από την πώληση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Ο​​ κ.​​ Λουκάς Αθανάσιος,​​ δημότης, αρχικά,​​ εξέφρασε την άποψη ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η καθαριότητα της πόλης και πρότεινε τα εξής:​​ α. τη μετατροπή των πεζόδρομων σε πράσινους πεζόδρομους, β. την πραγματοποίηση αρχιτεκτονικών διαγωνισμών​​ και δημιουργία νέων εμβληματικών​​ έργων, γ. τη συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις για υλοποίηση​​ στόχων και έργων, ​​ με έμφαση στις​​ Φέρες και​​ ιδιαίτερα στην Τραϊανούπολη, δ. την αξιοποίηση​​ της ακίνητης περιουσίας του Δήμου και ε. την αναδιοργάνωση​​ των Υπηρεσιών του Δήμου​​ Αλεξανδρούπολης.

Ο​​ κ. Κατσαντούρας Χρήστος,​​ δημότης,​​ αφού​​ επεσήμανε​​ την αυξημένη συμμετοχικότητα των φορέων στη σημερινή συνεδρίαση σε σχέση με άλλες χρονιές και ότι αυτό αποτελεί ένα μήνυμα προς τη Δημοτική Αρχή,​​ διατύπωσε τις εξής προτάσεις​​ :​​ α.​​ σε επόμενη συνεδρίαση να συζητηθούνε σημαντικά θέματα για την πόλη, β.​​ καλύτερη​​ οργάνωση της​​ οικονομικής λειτουργίας​​ του Δήμου​​ με​​ ταχύτερη πληρωμή των υποχρεώσεων σε προμηθευτές και πιστωτές και ενεργοποίηση της Οικονομικής Υπηρεσίας​​ με τη λήψη μέτρων​​ αναφορικά με τα ανείσπρακτα ποσά, στα οποία προαναφέρθηκε​​ και ​​ ο κ. Κιζιρίδης Γεώργιος, γ. πρόσληψη εξειδικευμένου συνεργάτη, ενόψει του αναπτυξιακού προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», του ΕΣΠΑ 2021-2027 και του Ταμείου ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δ. αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, ε. περίφραξη και σήμανση όλων των δημοτικών ακινήτων. Τέλος, τόνισε τη σημαντική συμβολή του Δήμου και του Ν.Π.Δ.Δ. «Πολυκοινωνικό» στο θέμα της αντιμετώπισης​​ ​​ του κορωνοΐου σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο.​​ 

​​ Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Κολιός Δημήτριος​​ απαντώντας στον κ. Κατσαντούρα​​ είπε πως θα υπάρξουν μελλοντικές συνεδριάσεις για σημαντικά​​ ​​ θέματα που απασχολούν το Δήμο,​​ λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις του ίδιου, και αναφέροντας ως ενδεικτικό​​ ​​ το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου.​​ Επίσης, όσον αφορά το θέμα το κορωνοϊού, είπε πως ο Δήμος μας ήταν ο πρώτος​​ Δήμος​​ που συγκάλεσε τους συναρμόδιους φορείς για ​​ την αντιμετώπιση και τη διασφάλιση της υγείας των δημοτών, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός έφτασε​​ σε οριακό σημείο, χωρίς να υπάρχει επιχορήγηση από την κεντρική διοίκηση.​​ 

-​​ Ο κ. Διαμαντίδης Ηλίας,​​ Εκπρόσωπος​​ του​​ Συλλόγου Εμποροβιοτεχνών Φερών,​​ συμφωνώντας με τον κ.​​ Κατσαντούρα, εξέφρασε και ο ίδιος τον προβληματισμό του ως προς το ζήτημα της συμμετοχικότητας στις συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης και ευχήθηκε, όσα ανακοινωθήκαν στη συνεδρίαση, να υλοποιηθούν. Επίσης, τόνισε τον ουσιώδη και σημαντικό ρόλο της​​ τοπικής αυτοδιοίκησης​​ και το γεγονός ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα. Αναφέρθηκε​​ στην εικόνα που παρουσιάζουν, όσον αφορά την καθαριότητα, οι συνοικίες ​​ και οι κοινόχρηστοι χώροι, όπως είναι οι οικοδομές​​ ​​ καθώς και στο θέμα των Σφαγείων.​​ ​​ Τέλος, πρότεινε να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη, ως το τέλος του έτους, οι επιχειρήσεις που ήταν κλειστές,​​ λόγω κορωνοϊου.​​ 

Στο σημείο αυτό, ο λόγος δόθηκε στην​​ κ. Ιντζεπελίδου-Συτμαλίδου Ελένη,​​ ​​ Αντιδήμαρχο, ​​​​ Ενέργειας, Φυσικών πόρων και Δημοτικής Ενότητας Τραϊανούπολης,​​ η οποία ​​ αναφέρθηκε στο​​ LNG,​​ λέγοντας πως ​​ υπάρχει ενδιαφέρον και παρακολουθούν τα έργα και, συμφωνώντας,​​ με τον κ. Σαρικά ,​​ είπε​​ πως οι αλιείς​​ μπορούν να αποτελέσουν μοχλό πίεσης.​​ Αναφερόμενη στο θέμα της τηλεθέρμανσης, είπε πως η Δημοτική Αρχή επιδιώκει την πραγματοποίηση του,​​ ​​ τονίζοντας πως απαιτούνται μεγάλα ποσά και χρηματοδοτήσεις για τις μελέτες και την κατασκευή.

Έπειτα, ο λόγος δόθηκε στο Δήμαρχο, κ. Ζαμπούκη Ιωάννη, ο οποίος, απαντώντας, σε θέματα που προαναφέρθηκαν, τόνισε τα προβλήματα ​​ που αντιμετωπίζουν στο θέμα της τηλεθέρμανσης, στην κατασκευή του Σφαγείου Φερών, στη λειτουργία των σχολείων στο ΚΕΓΕ, καθώς και στην έλλειψη παιδείας στο θέμα της καθαριότητας. Κλείνοντας, απευθυνόμενος στους πολίτες είπε πως στόχος είναι όλοι μαζί να φέρουνε ​​ αποτελέσματα.​​ 

-Ο​​ κ. Κοντακίδης Αναστάσιος, εκπρόσωπος Συλλόγου Αιμοδοτών Αλεξ/πολης ​​ ευχαρίστησε το Δήμαρχο για την παραχώρηση του χώρου της Δημοτικής Πινακοθήκης για τις ανάγκες αιμοδοσίας ​​ και αναφέρθηκε στην προστασία του πολίτη, ​​​​ δίνοντας έμφαση​​ στην επικινδυνότητα της​​ κυκλοφορίας​​ των ποδηλάτων και των ατόμων με πατίνια​​ στο πεζοδρόμιο.

-Η κ. Παπαχρήστου Ελένη,​​ αναπληρώτρια​​ εκπρόσωπος του νομαρχιακού​​ συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Ν. Έβρου,​​ η οποία παρευρέθηκε στη συνεδρίαση, ​​​​ αφού ευχαρίστησε για την εκπροσώπηση του Συλλόγου τους και τη συμμετοχή του στη συνεδρίαση, εξέφρασε την αντίθεση της στη μείωση των θέσεων στάθμευσης ατόμων με αναπηρία εξαιτίας της κατάληψης τους από τις θέσεις εμποδιζόμενων γυναικών (εγκύων)​​ και πρότεινε τη μεταφορά τους​​ σε άλλα σημεία.

Στο σημείο αυτό, ο λόγος δόθηκε στο​​ Δήμαρχο, κ. Ζαμπούκη Ιωάννη, ο οποίος​​ απαντώντας στην​​ ​​ κ. Παπαχρήστου Ελένη είπε πως οι θέσεις των εμποδιζόμενων γυναικών δόθηκαν μπροστά από τα γυναικολογικά ιατρεία και τα μικροβιολογικά εργαστήρια, αξιοποιώντας, με αυτό τον τρόπο την επισκεψιμότητα στους γιατρούς,​​ επισημαίνοντας πως​​ παρατηρείται ​​ κατάχρηση των θέσεων. Ενημέρωσε πως θα τοποθετηθούν​​ ​​ τσιπ σε όλες τις αναπηρικές θέσεις και θα ειδοποιείται, άμεσα, η Δημοτική Αστυνομία, αν η θέση καταλαμβάνεται από άτομα που δεν ​​ ανήκουν στους αντίστοιχους καταλόγους.

-Ο κ. Γεωργιάδης Νικόλαος,​​ Εκπρόσωπος​​ της​​ Ένωσης Καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και συναφών επαγγελμάτων, αναφέρθηκε στον αγώνα τους μαζί με το Δήμο, για προσβασιμότητα σε όλους τους δρόμους της πόλης και​​ πρότεινε​​ μια μελέτη διαγράμμισης όλων των θέσεων στάθμευσης, με την εφαρμογή της οποίας θα εξοικονομηθούν στο 30% περισσότερες θέσεις στάθμευσης.​​ Επίσης, πρότεινε, αν υπάρχει η δυνατότητα, να γίνει κάτι καλύτερο με τα τέλη των τραπεζοκαθισμάτων.​​ 

Στο σημείο αυτό, ο λόγος δόθηκε στο​​ Δήμαρχο, κ. Ζαμπούκη Ιωάννη, ο οποίος, αναφέρθηκε στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία, αφορά τον κανονισμό παραχώρησης και χρήσης κοινοχρήστων χώρων και ο οποίος συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων, καθώς και στην προσθήκη τριών νέων γραμμών αστικής ​​ δημοτικής συγκοινωνίας και στη δημιουργία πάρκινγκ. Τέλος, αναφέρθηκε στην αποκέντρωση του κέντρου της πόλης με τη μεταφορά​​ - απομάκρυνση​​ των δημοτικών καταστημάτων και επιχειρήσεων​​ από το κέντρο, καθώς και στην ψηφιοποίηση του αρχείου της Πολεοδομίας.

-Ο κ. Μανδάκης Φώτης,​​ δημότης,​​ αναφέρθηκε στην έλλειψη πρασίνου και επικαλούμενος τη νομοθεσία, είπε πως υπάρχει η δυνατότητα οι κοινόχρηστοι χώροι, μεταξύ των πολυκατοικιών, όπως και οι οροφές των πολυκατοικιών να γίνουν χώροι πρασίνου και για αισθητικούς λόγους και προς όφελος της υγείας των κατοίκων.

Στο σημείο αυτό, ο λόγος δόθηκε στο​​ Δήμαρχο, κ. Ζαμπούκη Ιωάννη, ο οποίος, απαντώντας στον κ. Μανδάκη, είπε ότι θα συμπεριλάβουν σίγουρα την πρόταση του, αφού πρώτα τοπογραφηθούν όλοι οι χώροι και χαρτογραφηθούν όλα τα παρτέρια.

​​ 

 

Τέλος,​​ ο​​ Πρόεδρος ​​ της Δημοτικής ​​ Επιτροπής Διαβούλευσης, κ.​​ Κολιός​​ Δημήτριος,​​ αφού​​ ​​ ευχαρίστησε​​ ξανά​​ τα μέλη της​​ Επιτροπής για την παρουσία τους,​​ για τις προτάσεις τους καθώς και για την εξαίρετη συνεργασία​​ που είχαν,​​ καθώς​​ και​​ το Δήμαρχο, κ. Ζαμπούκη Ιωάννη,​​ δεσμεύτηκε ​​ στην υλοποίηση των όσων κατατέθηκαν,​​ στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και προτεραιοτήτων του Δήμου.

 

Οι ανωτέρω γνώμες και απόψεις θα προωθηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο είναι αρμόδιο να αποφασίσει για την ψήφιση και έγκριση του​​ Προϋπολογισμού.

​​ Μετά το τέλος της συνεδρίασης,​​ συντάχθηκε το παρόν πρακτικό, το οποίο, αφού θεωρήθηκε και εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο, υπογράφεται από τον ίδιο και από τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης.

 

 

 

Ο Πρόεδρος

Τα μέλη

   ​​​​ 

Ακολουθούν υπογραφές

 

Ακριβές απόσπασμα