ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Διεύθυνση: Λ. Δημοκρατίας 306
Τ.Κ. 68131, Αλεξανδρούπολη
Τηλέφωνο: 2551350203
e-mail:gtip@alexpolis.gr
Αλεξανδρούπολη, 29/1/2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης
Λόγω της έξαρσης της εποχικής γρίπης και της αύξησης των κρουσμάτων που εκδηλώνονται Πανελλαδικά ενημερώνουμε τους αγαπητούς Δημότες και κυρίως τους γονείς, εκπαιδευτικούς και τα παιδιά για τα παρακάτω:
Τα συνήθη συμπτώματα της εποχικής γρίπης είναι:
Πυρετός, αιφνίδιος, υψηλός
Ρίγος
Πονοκέφαλος
Πόνος στους μύες
Αίσθημα σωματικής κούρασης
Επίσης αρκετά συχνά εμφανίζονται:
Πονόλαιμος
Βήχας
Συνάχι
Διάρροια
Εμετός
Οδηγίες προς γονείς, εκπαιδευτικούς, και παιδιά.
Υπενθυμίζεται ότι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός
Επειδή η μετάδοση του ιού μπορεί να συνεχιστεί μέχρι και 7 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, συστήνεται σε δασκάλους και μαθητές που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης να παραμένουν στο σπίτι για ένα 7ήμερο από την έναρξη των συμπτωμάτων και όχι μόνο όσο διαρκεί ο πυρετός.
Παράλληλα με την παραμονή στο σπίτι, λόγω απώλειας υγρών (από τον πυρετό), συνιστάται η πρόσληψη βιταμίνης C από φρούτα και χυμούς (πορτοκάλια, μανταρίνια, ρόδια) καθώς και η πρόσληψη άφθονου νερού (επαρκή ενυδάτωση).
Συστήνεται η χρήση μάσκας σε ύποπτα περιστατικά και παραμονή κατ' οίκον με αυτήν, ει δυνατόν σε απομόνωση, προς αποφυγή μετάδοσης του ιού.
.Οι εκπαιδευτικοί να συμβουλεύουν τους γονείς να ελέγχουν καθημερινά τα παιδιά για την εμφάνιση συμπτωμάτων γρίπης πριν τα στείλουν στο σχολείο.
Παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης, για την αποφυγή μετάδοσης της, αναμένουν σε χώρο όπου δε θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς τους. Οι γονείς ή οι κηδεμόνες των ασθενών παιδιών θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως. Ο χώρος όπου παρέμεινε το παιδί πρέπει να καθαρίζεται μετά την αποχώρησή του. Για τον καθαρισμό αρκεί υγρό σαπούνι και νερό.
Εάν υπάρξουν εμέσματα, ούρα ή άλλες εκκρίσεις θα πρέπει μετά τον καθαρισμό να ακολουθήσει απολύμανση για την οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί διάλυμα χλωρίνης 10%
Στις Εκπαιδευτικές Μονάδες πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς της γρίπης. Αυτά περιλαμβάνουν οδηγίες ατομικής υγιεινής και οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων.
Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να φροντίζουν για την τήρηση των οδηγιών ατομικής υγιεινής από τους ίδιους, από τα παιδιά και από το βοηθητικό προσωπικό (πχ καθαρίστριες).
Σε κάθε περίπτωση εμφάνισης κάποιων από τα συμπτώματα της γρίπης, είναι σημαντικό να επικοινωνούν οι πάσχοντες ή οι γονείς των παιδιών με τον γιατρό τους, να εξετάζονται και να λαμβάνουν τις κατάλληλες οδηγίες και θεραπευτική αγωγή ανάλογα με την περίπτωσή τους.
Τα κύρια μέτρα αντιμετώπισης της έξαρσης της γρίπης
Υγιεινή των χεριών και αναπνευστικής φροντίδας (πχ κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος).
Η οικειοθελής προσωρινή αποφυγή παραμονής στον ίδιο χώρο με τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης.
Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες), μετά από την εξέτασή τους και κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με ιατρική συνταγή.
Έλεγχος του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης των σχολικών κτιρίων, ώστε να αποκατασταθούν άμεσα τυχόν βλάβες.
Μέριμνα ώστε οι νιπτήρες στις τουαλέτες και στο προαύλιο να διαθέτουν πάντα φιάλη με υγρό σαπούνι και χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης, οι οποίες πρέπει να απορρίπτονται σε κάδους που θα είναι δίπλα στους νιπτήρες.
Μέριμνα ώστε όλοι οι εσωτερικοί κάδοι απορριμμάτων στους χώρους εργασίας να διαθέτουν ποδοκίνητο καπάκι και να περιέχουν πλαστική σακούλα μιας χρήσης.
Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης (πχ μπάλες, σκυτάλες, πληκτρολόγιο και ποντίκι των ηλεκτρονικών υπολογιστών κα).
Ειδικά για τις εκπαιδευτικές μονάδες που χρησιμοποιούν λεωφορεία μεταφοράς, πρέπει να υπάρχει μέριμνα τόσο για τον επαρκή αερισμό όσο και για την καθαριότητα των οχημάτων πριν και μετά την επιβίβαση των παιδιών.
Οδηγίες υγιεινής φροντίδας:
Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.
Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση τόσο από τα παιδιά όσο και από το προσωπικό μέσα στους κάδους απορριμμάτων.
Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό. Ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων.
Τα παιδιά και οι εργαζόμενοι στην εκπαιδευτική μονάδα μπορούν εναλλακτικά να χρησιμοποιούν αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.
Τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά οπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής. Οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρούνται αυστηρά και από το προσωπικό των κυλικείων.
Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων κυρίως στα διαλείμματα.
Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, χρειάζεται συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (πχ πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ). Οι εργασίες καθαρισμού πρέπει να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στον καθαρισμό των αντικειμένων και των επιφανειών με τις οποίες ήρθε σε επαφή άτομο που εμφάνισε συμπτώματα γρίπης.
Οι πλαστικές σακούλες των κάδων, όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται και να απομακρύνονται αμέσως. Τα γάντια μετά τη χρήση τους πρέπει να απορρίπτονται αμέσως και να μην επαναχρησιμοποιούνται.