Συνέδριο του Δήμου Αλεξανδρούπολης για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη και Προσβασιμότητα

Με την παρουσίαση καλών πρακτικών και τη συμμετοχή εξαίρετων εισηγητών ολοκληρώθηκε το συνέδριο​​ του Δήμου Αλεξανδρούπολης
για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη και Προσβασιμότητα​​ 

\\nas-34-9F-7E\SERVER\1_DIAGONISMOIerga\ERGA_etos2020\2.dALEXANDROUPOLIS_svaak_271219\ylopoiisiERGOU\P9_Synedria\2synedrioSVAA_270522\παραδοτεο\8. photos synedriou\IMG_5834_κοινό.jpg

Στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Ιουνίου το συνέδριο για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη και Προσβασιμότητα του Δήμου Αλεξανδρούπολη, με στόχο την ανάδειξη της σημασίας της βιώσιμης ανάπτυξης στα σύγχρονα αστικά κέντρα, την πορεία των έργων που υλοποιεί ο Δήμος Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο της ΣΒΑΑ και η διερεύνηση προσεγγίσεων που θα καταστήσουν μια πόλη φιλική​​ στους κατοίκους και τους επισκέπτες, φιλόξενη στους τουρίστες και ανταγωνιστική ως προορισμό, παρέχοντας ίσες ευκαιρίες σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης​​ Γιάννης Ζαμπούκης​​ κατά την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο της ΣΒΑΑ και έχουν ολοκληρωθεί κατά 85%, τονίζοντας ότι «Η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για εμάς ήταν μόνο η αρχή. Εκμεταλλευόμενοι τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω προγραμμάτων όπως το «Αντώνης Τρίτσης» καταφέραμε με σχεδιασμό και στοχοπροσήλωση να διεκδικήσουμε και εν τέλη να δεσμεύσουμε 12.500.000 ευρώ για ένα εμβληματικό έργο ανάπλασης και αστικής αναζωογόνησης με επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων, αυτή τη φορά στο Βόρειο κομμάτι της Αλεξανδρούπολης. Επιπλέον, καταφέραμε και​​ καταθέσαμε εγκαίρως και παρά τα στενά χρονικά περιθώρια, μια φιλόδοξη μεν τεκμηριωμένη και ολοκληρωμένη πρόταση δε, διεκδικώντας χρηματοδότηση 8,9 εκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το​​ πρόγραμμα​​ “Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του Δημόσιου Χώρου” για μια σειρά έργων που θα ολοκληρώσουν την αστική ανάπλαση του κεντρικού ιστού της Αλεξανδρούπολης».

\\nas-34-9F-7E\SERVER\1_DIAGONISMOIerga\ERGA_etos2020\2.dALEXANDROUPOLIS_svaak_271219\ylopoiisiERGOU\P9_Synedria\2synedrioSVAA_270522\παραδοτεο\4. atzenda - eisigites\IMG_5830_ΔΗΜΑΡΧΟΣ.jpeg

Μεταξύ των εισηγητών ο​​ Κώστας Πορτοκαλίδης, Χωροτάκτης Πολεοδόμος μηχανικός PhD στον Δήμο Αλεξανδρούπολης αναφέρθηκε στο παραλιακό μέτωπο της Αλεξανδρούπολης και τη διαχρονική εξέλιξή του, ενώ ο​​ Νικόλαος​​ Κουτσομάρκος, Χωροτάκτης Πολεοδόμος μηχανικός MSc ανέλυσε​​ τη σημασία του​​ Σχεδίου​​ Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Αλεξανδρούπολης,​​ στη διαμόρφωση του οποίου πολύ σημαντική είναι η συμμετοχή των δημοτών μέσα από τη διαβούλευση που είναι σε εξέλιξη (βλ.​​ www.svak-alexpolis.gr).

Εκτενή αναφορά στα ζητήματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία αλλά και τη συνεργασία που διέπει τον Δήμο Αλεξανδρούπολης με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία για την επίλυσή τους, έκανε ο​​ Ιωάννης Λυμβαίος, Οργανωτικός Γραμματέας της ΕΣΑμεΑ.

Η​​ Δρ.Νεφέλη Ράντου​​ και ο δημοσιογράφος​​ Νίκος Υποφάντης, συνιδρυτές της​​ synergy, τόνισαν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για τα άτομα με αναπηρία με ιδιαίτερη αναφορά στην προσβασιμότητα και επικοινωνία. Μάλιστα η κα Ράντου παρουσίασε την καλή πρακτική παρουσίασης των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και ενημερωτικών δελτίων που έχει υιοθετήσει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης.

Η​​ Δάφνη Δεληγιάννη, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Προπονήτρια​​ του​​ Αθλητικού Συλλόγου ΑμΕΑ "ΚΟΤΙΝΟΣ" Αλεξανδρούπολης, έδωσε απαντήσεις στο ερώτημα «Είναι ο αθλητισμός για όλους;» αναφερόμενη σε πρακτικές συμπερίληψης όλων ανεξαιρέτως των ατόμων σε​​ αθλητικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις, ενώ​​ ο​​ Πάνος Γεωργιάδης,​​ Ταξιδιωτικός συντάκτης και πατέρας ατόμου με Αναπηρία, μοιράστηκε τη δική του προσωπική εμπειρία, εντοπίζοντας προβλήματα και προτείνοντας καλές πρακτικές.

Το συνέδριο συντόνισε η​​ ​​ δημοσιογράφος του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Νικόλ Καζαντζίδου