12. Τίτλος Έργου Ανάδειξη- αξιοποίηση των ιστορικών αποθηκών του ΟΣΕ στο λιμάνι “Αποκατάσταση και αλλαγή χρήσης των αποθηκών 1-3 σε έκθεση πώληση – κινηματοθέατρο και ανέγερση νέου κτιρίου στην θέση 2 με χρήση συνάθροισης κοινού(χώροι εστίασης- καφέ)

 

 ​​​​ 

 

 

Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑKΗΣ

 

 

 

 

Τίτλος έργου:​​ 

  •  

  •  ​​ ​​​​ Ανάδειξη- αξιοποίηση των ιστορικών αποθηκών του ΟΣΕ στο λιμάνι​​ 

  • ​​ "Αποκατάσταση και αλλαγή χρήσης των αποθηκών 1-3 σε έκθεση ​​ πώληση - κινηματοθέατρο και

  • ​​ ανέγερση νέου κτιρίου στην θέση 2 με χρήση συνάθροισης κοινού(χώροι εστίασης- καφέ) "​​  ​​​​ 

 

 

Το έργο​​ ​​ αφορά στην​​ αποκατάσταση των τριών πρώτων αποθηκών ​​ και την αλλαγή χρήσης τους ​​ .​​ 

​​ Α ) ​​ Αποκατάσταση της αποθήκης 1 και μετατροπή αυτής σε χώρο ​​ έκθεσης και πώλησης τοπικών προϊόντων​​ 

 

  • Καθαίρεση όλων των υπαρχόντων αποσαθρωμένων επιχρισμάτων των φερουσών τοιχοποιιών, τόσο στις εξωτερικές όσο και στις εσωτερικές όψεις με ανακατασκευή και επισκευή όπου είναι απαραίτητο .​​ 

  • Διάνοιξη των φραγμένων ανοιγμάτων και θυρών ​​ 

  • Εξωτερική και εσωτερική εκσκαφή του κτιρίου, προκειμένου οι στάθμες να επανέλθουν στην επιθυμητή κατάστασή τους.​​ 

  • στεγανοποίηση των τοιχοποιιών. Κατασκευή​​ drainage​​ αποστράγγισης.​​ 

  • ανακατασκευή της στέγης με προσπάθεια διατήρησης από την υφιστάμενη στέγη όσων τιμημάτων είναι ακόμη σε καλή κατάσταση .

  • κατασκευή χαλύβδινων υποστυλωμάτων σε επαφή ή σε μικρή απόσταση από τις τοιχοποιίες με ένα σύστημα αυτοτελές, σεισμικά επαρκές (σημεία έδρασης τους: πακτώσεις και ​​ πρόβλεψη κατακόρυφης διαφραγματικής λειτουργίας), ώστε αφενός το σύστημα να παραλάβει τα φορτία της στέγης (επειδή η τοιχοποιία κρίνεται ως ανεπαρκής), αφετέρου να αγκυρωθεί επί αυτής η τοιχοποιία και έτσι να ενισχυθεί έναντι σεισμού.

  • κατασκευή νέου βιομηχανικού δαπέδου​​ 

 

  • Ο κλιματισμός πραγματοποιείται με αντλία θερμότητας, τύπου​​ inverter, που αποτελεί το πλέον οικονομικό σύστημα ψύξης-θέρμανσης.

  • Τα τελικά κουφώματα κατασκευάζονται με τρικολλητή ξυλεία.αφρικανικής προέλευσης.

 

Β) Κατασκευή νέου κτηρίου από μεταλλικό φέροντα οργανισμό ​​ την θέση 2 με χρήση χώρου εστίασης και Καφέ.

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Το νέο κτίσμα διατάσσεται σε δύο στάθμες:​​ ισόγειο με πλήρη κάλυψη και μεσοπάτωμα (πατάρι) μικρότερης κάλυψης​​ στεγάζει μια σύγχρονη ευρεία αίθουσα αναμονής- εστίασης, πλήρως εξοπλισμένη, για τους επισκέπτες, τους ταξιδιώτες και τους κατοίκους της πόλης. Επιπλέον, αποτελεί χώρο εκτόνωσης της αποθήκης ΑΠ.1, με την οποία επικοινωνεί άμεσα (μέσω της διάνοιξης δύο νέων πλευρικών θυρών).​​ 

 

​​ Κατασκευαστική δομή​​ 

  • Το κτίριο κατασκευάζεται με μεταλλικό σκελετό και διάφανη επικάλυψη στις κύριες όψεις​​ 

  • Τα μεταλλικά υποστυλώματα ενσωματώνονται στους περιμετρικούς τοίχους πλήρωσης.​​ 

  • Στο μεσοπάτωμα τοποθετούνται μεταλλικά υποστυλώματα κυκλικής διατομής Φ 24 που συνδέονται μεταξύ τους με οριζόντιες δοκούς.​​ 

  • Οι πλευρικοί εξωτερικοί τοίχοι πλήρωσης και οι εσωτερικοί τοίχοι κατασκευάζονται με κισηρόλιθους ή​​ YTONG, με εξωτερική θερμοπρόσοψη 8 εκ. Τα επιχρίσματα, εσωτερικά και εξωτερικά, αποτελούνται από σοβά χρώματος γκρίζου σκούρου.

  • Το κτίριο καλύπτεται με δίριχτη στέγη, στο κεντρικό τμήμα της οποίας και κατά μήκος της κορυφογραμμής, υψώνεται «πυργίσκος φωτισμού», κατ ΄αναλογία με εκείνον της όμορης αποθήκης του Τελωνείου και κατ’ αναλογία με τους .​​ 

  • Τα ζευκτά της στέγης είναι μεταλλικά και καλύπτονται με βιομηχανικά πάνελς, που φέρουν θερμομόνωση, πάχους 7 εκ. Στην εκτός του «πυργίσκου φωτισμού» επιφάνεια της στέγης (συνολικής επιφάνειας​​ 128.15 μ2),​​ τοποθετούνται φωτοβολταϊκοί συλλέκτες​​ για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου.​​ 

  • Οι όψεις (βορειοδυτική και νοτιοανατολική) οργανώνονται με υαλοπετάσματα αλουμινίου​​ με διπλά τζάμια και​​ ανοιγόμενα τμήματα​​ ,οι λοιπές ​​ θύρες, είναι γυάλινες τύπου​​ securit​​ η ξύλινες στους βοηθητικούς χώρους.​​ 

  • Η επίστρωση του δαπέδου, στους χώρους κύριας χρήσης του αναψυκτηρίου, γίνεται με βιομηχανικό δάπεδο ή πατητή τσιμεντοκονία (Bar) και στους χώρους υγιεινής κοινού και τους λοιπούς βοηθητικούς χώρους με κεραμικά πλακίδια συνθετικού γρανίτη​​ 

  • Η κατακόρυφη επικοινωνία στις δυο στάθμες του κτιρίου, όπως προαναφέρθηκε, ​​ εξασφαλίζεται από μία μεταλλική​​ κλίμακα και δυο ανελκυστήρες.​​ 

  • Ο κλιματισμός πραγματοποιείται με αντλία θερμότητας, τύπου​​ inverter, που αποτελεί το πλέον οικονομικό σύστημα ψύξης-θέρμανσης.

 

​​ Γ)​​ ​​ Αποκατάσταση της διατηρητέας αποθήκης 3 ​​ με χρήση κινηματοθεάτρου .​​ 

  • Το νέο κτίριο συμπληρώνει ​​ το «κενό» του διασπασμένου μετώπου των εμπορικών αποθηκών δια μέσου της ‘’επαναφοράς’’ του όγκου της αρχικής αποθήκης αρ. (3) (πριν από το 1915), ​​ με τις αναγκαίες βελτιώσεις όπως επιβάλλεται από ​​ τη νέα χρήση του ως κινηματοθέατρο.

  • Στην κύρια όψη προς τη ​​ θάλασσα, οι δύο χαμηλές δίρριχτες στέγες με ​​ τη γυάλινη επικάλυψη στεγάστρου (σε υποχώρηση από την οικοδομική ​​ γραμμή) κάνουν υπόμνηση της δίδυμης στέγης της μεσοπολεμικής αποθήκης, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν την ανάδειξη της διατηρούμενης τοιχοποιία της.

  • Το ​​ κτίσμα ​​ οργανώνεται ​​ σε δύο στάθμες: ισόγειο που στεγάζει ​​ την είσοδο, το​​ foyer, την αίθουσα θεάτρου, την σκήνη και τα καμαρίνια και τον όροφο πάνω από το​​ foyer, που βρίσκονται οι βοηθητικοί χώροι​​ WC, χώρος προβολής. Η​​ δεύτερη​​ στάθμη​​ οργανώνεται​​ σε τρείς βασικούς χώρους που αποτελούνται από το χώρο μηχανημάτων προβολής τα​​ WC​​ και το σαλόνι.​​ 

  • Η​​ στέγη​​ του​​ κτιρίου​​ πάνω από την είσοδο και του​​ foyer, ακολουθεί μορφολογικά τη διάταξη των στεγών της εποχής του μεσοπολέμου και​​ αποτελείται​​ ​​ από​​ ξύλινα​​ ζευκτά,​​ ανάλογης μορφής με​​ εκείνα​​ της​​ παλαιάς​​ αποθήκης​​ τα​​ οποία​​ όμως​​ εδράζονται​​ σε​​ ​​ μεταλλικά υποστυλώματα και​​ δοκούς. Η επικάλυψη της στέγης γίνεται με ενεργειακούς υαλοπίνακες που στερεώνονται με το σύστημα​​ planar-spider.​​ 

  • Η στέγη στον κυρίως χώρο του θεάτρου (πλατεία, σκηνή και βοηθητικοί χώροι σκηνής),​​ καλύπτεται από δίρριχτη στέγη .​​ Είναι κατασκευασμένη από μεταλλικά υποστυλώματα και ζευκτά, καλύπτεται από περιμετρικά από θερμομονωτικά πάνελ και επικαλύπτεται από φύλλα οξειδωμένου χάλυβα.(Corten​​ )

  • Η​​ βόρεια​​ πτέρυγα​​ των​​ καμαρινιών​​ κατασκευάζεται​​ εξολοκλήρου​​ από​​ οπλισμένο​​ ​​ σκυρόδεμα​​ κατηγορίας​​ ​​ C20/25.​​ ​​ Ειδικότερα,​​ ​​ ο​​ φέρων​​ ​​ οργανισμός​​ ​​ του​​ τμήματος​​ αυτού​​ ​​ θα​​ περιλαμβάνει​​ ​​ περιμετρικά​​ ​​ τοιχία​​ ​​ πάχους​​ ​​ 25cm​​ και​​ ​​ πλάκα​​ οροφής​​ από​​ οπλισμένο​​ σκυρόδεμα πάχους 0.30εκ. που θα φυτευτεί.​​ 

 

Συνοπτικά​​ με την υλοποίηση του​​ έργο​​ επιτυγχάνεται​​ :​​ 

  • Η αναγκαία αξιοποίηση - προσαρμογή των κελυφών​​ στις απαιτήσεις των νέων χρήσεων

  • Η αποκατάσταση και ανάδειξη​​ των αρχιτεκτονικών μορφών και των ιστορικών υλικών στοιχείων των υφιστάμενων εμπορικών αποθηκών), η αντιμετώπιση των αιτίων φθοράς τους και η δημιουργία ενός λειτουργικού, ζωντανού και βιώσιμου δημόσιου χώρου, προκειμένου να δοθούν τα αποκατεστημένα κτίρια για χρήση στο ευρύ κοινό.​​ 

  • Η συμπλήρωση των «κενών»​​ του αρχικά ενιαίου και αδιάσπαστου αρχιτεκτονικού μετώπου​​ ώστε​​ 

να αποκατασταθεί η ιστορική συνέχεια και η πολεοδομική οργάνωση του παλιού λιμανιού,​​ και​​ να διατηρηθεί η ιδιαίτερη φυσιογνωμία του​​ .

 

Οι αρχιτεκτονικές λύσεις που δίνονται χαρακτηρίζονται από τη χρήση υλικών (μέταλλο, γυαλί) που φέρουν τη σφραγίδα της σύγχρονης εποχής.

 

 

​​ Επιλέξιμος προϋπολογισμός ένταξης:​​ 

 

2.950.000,00 €

 

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το​​ Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης

 

 

 

 

1

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.