ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ ​​  ​​ 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  ​​ ​​ ​​​​    Αλεξανδρούπολη 01.11.2021  ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ​​  Αρ.πρωτ. : ​​ 34252​​  ​​ 

ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ    

Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ​​   ​​ 

 

Ταχ. Δ/νση  ​​ ​​ ​​​​ : Λεωφόρος Δημοκρατίας 306

Ταχ. Κώδικας : 681 32 Αλεξανδρούπολη

Πληροφορίες ​​ :​​ Μανάργιας Γεώργιος

Τηλέφωνα ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ : ​​ +30 25510 64251

E-mail  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ : ​​ manargias@alexpolis.gr​​ 

 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΠΡΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΟΚΗ

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

 

 

Ο Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης (α΄ βαθμού) με την επωνυμία​​ «ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ», που εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη, οδός Λ. Δημοκρατίας 306, προκειμένου να επιλέξει Τραπεζικό​​ Ίδρυμα για την παροχή τραπεζικών εργασιών και την έντοκη κατάθεση/διαχείριση των εσόδων/διαθεσίμων του ως και διακίνησης του λογαριασμού του ΝΠΔΔ με την επωνυμία​​ «ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ»​​ με δ.τ. ΠΟΛΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟ, του οποίου ο​​ ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ​​ ασκεί την ταμειακή του διαχείριση​​ μέσω της ταμειακής του υπηρεσίας​​ και λαμβάνοντας υπόψη τις ληφθείσες​​ αποφάσεις​​ ​​ :​​ (α)​​ 716/2020​​ Α.Ο.Ε Δήμου Αλεξανδρούπολης, (β) 272/2020 Α.Δ.Σ Δήμου Αλεξανδρούπολης και (γ) Α.Δ.Σ. 142/2020 ΝΠΔΔ ΠΟΛΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟ, καλεί τα Τραπεζικά​​ Ιδρύματα που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις, να υποβάλλουν πρόταση/προσφορά σύμφωνα με του όρους της παρούσης​​ :

 

Ι. Προσφορές δύνανται να υποβάλουν τραπεζικά ιδρύματα τα οποία​​ λειτουργούν νόμιμα στη Χώρα και έχουν ένα τουλάχιστον κατάστημα στην Αλεξανδρούπολη.​​ 

 

ΙΙ.​​ Το ετήσιο ύψος των εσόδων​​ του Δήμου Αλεξανδρούπολης ανέρχεται περίπου στο ποσό των​​ 50.000.000 € στο οποίο συμπεριλαμβάνονται, το χρηματικό υπόλοιπο, τα έσοδα που προέρχονται από Ευρωπαϊκά Προγράμματα (INTERREG κλπ), και τα έσοδα που προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ_epde)​​ (σσ. τα συγκεκριμένα διακινούνται μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος), πλέον περίπου​​ 4.500.000​​ €​​ του​​ Νομικού​​ Προσώπου​​ Δημοσίου Δικαίου​​ «ΠΟΛΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟ».

 

ΙΙΙ.Όροι

  • Δυνατότητα ηλεκτρονικών συναλλαγών (e-banking)

 

  • Η πληρωμή των δικαιούχων, συναλλασσόμενων με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και του​​ προαναφερόμενου​​ Ν.Π.Δ.Δ., θα γίνεται με έναν από τους παρακάτω τρόπους :

α) ​​ Με έκδοση επιταγών σε διαταγή των δικαιούχων.

β) Με έκδοση επιταγής σε διαταγή του συνεργαζόμενου Πιστωτικού Ιδρύματος συνοδευμένης από κατάσταση δικαιούχων σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή κατ’ επιλογή αναλόγως, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο ή η επωνυμία αυτών, ο αριθμός λογαριασμού τους στο Πιστωτικό Ίδρυμα και το ποσόν.

γ) Με εντολή μεταφοράς σε περίπτωση που ο δικαιούχος έχει λογαριασμό σε άλλο Πιστωτικό Ίδρυμα από το συνεργαζόμενο με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης. ​​ Η πληρωμή των δικαιούχων, ανεξαρτήτως του τρόπου, θα γίνεται αυθημερόν και χωρίς επιβάρυνση για το Δήμο Αλεξανδρούπολης και του προαναφερόμενου​​ Ν.Π.Δ.Δ.​​ 

  • Το Πιστωτικό Ίδρυμα στα καταστήματα ή υποκαταστήματά του σε πόλεις και κωμοπόλεις εκτός Αλεξανδρούπολης δεν θα χρεώνει το Δήμο Αλεξανδρούπολης​​ και του προαναφερόμενου Ν.Π.Δ.Δ.​​ ούτε τον δικαιούχο για την είσπραξη της επιταγής του από οποιοδήποτε κατάστημα ή υποκατάστημά του της επικράτειας.

  • Το Πιστωτικό Ίδρυμα είναι υποχρεωμένο να πληρώνει τους δικαιούχους που διαμένουν ή έχουν την έδρα της επιχείρησής τους εκτός Αλεξανδρούπολης σε καταστήματα άλλου Πιστωτικού Ιδρύματος οπουδήποτε στην επικράτεια με εντολή μεταφοράς χωρίς επιβάρυνση ούτε για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και τα προαναφερόμενα Ν.Π.Δ.Δ., ούτε για τον δικαιούχο μέσα σε τρεις (3) εργάσιμες ημέρες από την προσκόμιση της εντολής μεταφοράς στο συνεργαζόμενο Πιστωτικό Ίδρυμα.

  • Ο αριθμός των λογαριασμών που θα ανοίξει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης​​ και του προαναφερόμενου​​ Ν.Π.Δ.Δ., ​​ θα είναι 20 με δυνατότητα αύξησης ή μείωσής τους. ​​ Σε όλους αυτούς τους λογαριασμούς το Πιστωτικό Ίδρυμα θα πρέπει να δίνει ενιαίο επιτόκιο ανεξάρτητα από το ύψος του υπολοίπου του κάθε λογαριασμού. Οι λογαριασμοί αυτοί θα είναι όψεως και ενδέχεται κάποιος από αυτούς προθεσμιακός. Σε τυχόν προθεσμιακό λογαριασμό, εάν χρειαστεί να γίνει εκταμίευση μέρους ή του συνόλου του ποσού του λογαριασμού αυτού πριν από την λήξη της προθεσμίας, τούτο θα γίνεται χωρίς επιβάρυνση του Δήμου και​​ του προαναφερόμενου​​ Ν.Π.Δ.Δ.​​ και με επιτόκιο το προθεσμιακό.

  • Το Πιστωτικό Ίδρυμα θα χορηγεί στο Δήμο Αλεξανδρούπολης και​​ του προαναφερόμενου Ν.Π.Δ.Δ.​​ τα μπλοκ επιταγών χωρίς χρέωση ανεξαρτήτως του αριθμού των χρησιμοποιούμενων μπλοκ.​​ 

  • Το Πιστωτικό Ίδρυμα θα χορηγεί δελτίο κίνησης (extrait) στο Δήμο Αλεξανδρούπολης και​​ του προαναφερόμενου Ν.Π.Δ.Δ.​​ κάθε μήνα ή όποτε ζητείται, στο οποίο θα αναγράφεται ο αριθμός επιταγής, το ποσόν της επιταγής και η χρέωση και πίστωση σε ξεχωριστές στήλες, για το σύνολο των κινήσεων του λογαριασμού. Στους λογαριασμούς που θα έχουν μεγάλη κίνηση θα χορηγείται δελτίο κίνησης κάθε ημέρα, εφόσον το ζητείται προφορικά, χωρίς καμία επιβάρυνση και στις δύο περιπτώσεις. Επίσης δεν θα υπάρχει καμία επιβάρυνση τυχόν έξοδα τήρησης – παρακολούθησης κινήσεων λογαριασμών - προμήθεια – έξοδα τράπεζας κ.λ.π.

  • Ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας κάθε δικαιούχου κατά την εξόφληση της επιταγής και για την ανάληψη χρημάτων γενικά θα γίνεται με ευθύνη του Πιστωτικού Ιδρύματος, το οποίο οφείλει να αποζημιώσει το Δήμο Αλεξανδρούπολης και​​ του προαναφερόμενου Ν.Π.Δ.Δ.​​ για κάθε ποσό που θα πληρώσει σε άλλο, εκτός του δικαιούχου, πρόσωπο.

  • Όταν η κατάθεση εσόδων του Δήμου Αλεξανδρούπολης και​​ του προαναφερόμενου​​ Ν.Π.Δ.Δ.​​ αντί για μετρητά γίνεται με επιταγή δεν θα μπαίνει (valeur) βαλέρ για την εκταμίευση του ποσού αυτού. Γενικά η κατάθεση και η​​ εκταμίευση θα μπορεί να γίνεται αυθημερόν χωρίς καμιά επιβάρυνση του Δήμου Αλεξανδρούπολης των προαναφερόμενων Ν.Π.Δ.Δ. ή του δικαιούχου.

  • Η σύμβαση που τυχόν θα υπογραφεί θα ισχύει μέχρι​​ 31-12-2025​​ με δυνατότητα παράτασης της συνεργασίας για ένα (1) ακόμη έτος ύστερα από σύμφωνη γνώμη και των δύο μερών η οποία θα επικυρωθεί από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αλεξανδρούπολης και των Δ.Σ. των Ν.Π.Δ.Δ. διατηρώντας τους ίδιους όρους της σύμβασης. Η τροποποίηση της νομοθεσίας σχετικά με την έντοκη κατάθεση των εσόδων των Δήμων και​​ του προαναφερόμενου​​ Ν.Π.Δ.Δ., θα αποτελεί λόγο λύσης της σχετικής σύμβασης πριν την παραπάνω ημερομηνία χωρίς καμιά επιβάρυνση του Δήμου Αλεξανδρούπολης και​​ του προαναφερόμενου​​ Ν.Π.Δ.Δ.

  • Το Πιστωτικό Ίδρυμα που θα επιλεγεί δεν θα μπορεί μονομερώς να προχωρά σε καταγγελία της σύμβασης προβάλλοντας ως λόγο το ύψους του επιτοκίου, το οποίο θα είναι σταθερό σε όλη την διάρκεια της σύμβασης.

  • Το Πιστωτικό Ίδρυμα θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι θα καλύπτει το​​ ίδιο τις δαπάνες που θα προκύψουν από τους παραπάνω όρους της διακήρυξης και βάσει αυτού του δεδομένου θα προσφέρει το ύψος του επιτοκίου.​​ 

  • Όπου αναφέρεται στις προσφορές ύψος επιτοκίου αυτό θα είναι απόλυτος​​ και συγκεκριμένος αριθμός.

  • Μη δέσμευση της τήρησης ορισμένου ποσού , ως κατώτατου ορίου , για​​ τους λογαριασμούς όψεως.

 

  • Κριτήριο επιλογής θα αποτελεί κυρίως και όχι αποκλειστικώς το ύψος του επιτοκίου καθώς και η αποδοχή ή μη των ανωτέρω. Το προσφερόμενο επιτόκιο θα είναι σταθερό για όλη την διάρκεια της σύμβασης. Τυχόν επιπλέον προσφορές/παροχές θα συνεκτιμηθούν για την τελική επιλογή του τραπεζικού ιδρύματος.

 

  • Το Πιστωτικό Ίδρυμα το οποίο τελικά θα επιλεγεί για την κατάθεση των χρημάτων του Δήμου Αλεξανδρούπολης και​​ του προαναφερόμενου​​ Ν.Π.Δ.Δ.,​​ πρέπει μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την κοινοποίηση της ανάθεσης να υπογράψει σύμβαση στην οποία θα περιλαμβάνονται οι παραπάνω όροι. Τυχόν προηγούμενες προσφορές Πιστωτικών Ιδρυμάτων προς τον Δήμο Αλεξανδρούπολης ​​ και​​ του προαναφερόμενου​​ Ν.Π.Δ.Δ., δεν θα ληφθούν υπόψη αλλά θα πρέπει να υποβληθούν εκ νέου.

  • Οι προσφορές των Πιστωτικών Ιδρυμάτων θα κατατεθούν από τον Διευθυντή του καταστήματος ή από εξουσιοδοτημένο από αυτόν υπάλληλο σε κλειστό φάκελο στο πρωτόκολλο του Δήμου Αλεξανδρούπολης με την ένδειξη εξωτερικά «προσφορά για την ανάδειξη Πιστωτικού Ιδρύματος για την έντοκη κατάθεση των εσόδων του Δήμου Αλεξανδρούπολης». Οι προσφορές θα κατατεθούν σε προθεσμία 20 ημερών από την επόμενη από την δημοσίευση σε μία τοπική εφημερίδα ή στην ιστοσελίδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης της πρόσκλησης.

 

  • Η αξιολόγηση των προσφορών θα γίνει από επιτροπή που συγκροτήθηκε​​ και εγκρίθηκε για τον σκοπό αυτό σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις, της Ο.Ε και Δ.Σ. Δήμου Αλεξανδρούπολης και Δ.Σ. του ΝΠΔΔ «ΠΟΛΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟ».

 

  • Η επιλογή του τραπεζικού ιδρύματος θα γίνει σε τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (Ο.Ε.) και στην συνέχεια η απόφαση θα διαβιβαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο​​ και στο Δ.Σ. του ΝΠΔΔ «ΠΟΛΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟ», για τη λήψη σχετικής απόφασης σύμφωνα την παράγραφο 2 του άρθρου 171 του Ν.3463/206 Δ.Κ.Κ. (ΦΕΚ 114/Α/08.06.2006)​​ και λαμβάνοντας υπόψη (α) την με αριθμ.οικ.2/54366/ΔΛΓΚ/01.07.2019 Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ 2680/Β/01.07.2019) και (β) την με αριθμ.οικ.2/45619/ΔΛΤΠ/15.02.2021 Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ 604/Β/15.02.2021), όπως ισχύουν.

 

  • Τα έξοδα δημοσίευσης της πρόσκλησης και ενδεχόμενης επανάληψης καθώς και τυχόν λοιπά έξοδα όπως π.χ. έξοδα φακέλου κλπ θα βαρύνουν αποκλειστικά το Πιστωτικό Ίδρυμα που θα επιλεγεί.

 

  • Η παρούσα πρόσκληση δεν συνεπάγεται για το Δήμο Αλεξανδρούπολης και το προαναφερόμενο Ν.Π.Δ.Δ., καμία δέσμευση. Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και το προαναφερόμενο Ν.Π.Δ.Δ., διατηρεί το δικαίωμα να μην προβούνε σε κατακύρωση της​​ υπόψη αξιολόγησης των προσφορών αζημίως γι’ αυτόν. Διευκρινήσεις και πλήρη αντίγραφα της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος τα ενδιαφερόμενα Πιστωτικά Ιδρύματα μπορούν να ζητούν κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από την διεύθυνση οικονομικών του Δήμου Αλεξανδρούπολης και συγκεκριμένα από τους​​ :

  • κ.Μανάργια Γεώργιο, τηλ.​​ :​​ 25510-64251,​​ email​​ :​​ manargias@alexpolis.gr

  • κ.Κυρτσίδη Αργύρη, τηλ.​​ :​​ 25510-64153,​​ ka@alexpolis.gr​​ 

 

 

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

 

 

Ιωάννης Ζαμπούκης

 

Σελίδα​​ 2​​ από​​ 4