ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΗ ΜΕΑ

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Σεβασμιότατε,

Κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες και κύριοι,

η 3η Μαΐου 2022 καταγράφεται στην ιστορία του τόπου μας και χαρακτηρίζεται  κατά γενική ομολογία, ως σπουδαία ημέρα καθώς εγκαινιάζονται μεγάλα έργα υποδομών

εντός της επικράτειας του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Σήμερα, παρουσία του Αξιότιμου Πρωθυπουργού της χώρας μας, έχουμε την ιδιαίτερη τιμή να εγκαινιάσουμε την ολοκλήρωση της υλοποίησης και την έναρξη λειτουργίας τριών έργων :

-Την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αλεξανδρούπολης

-Την κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και

-Την αποκατάσταση του χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων .

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο  έργο μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας, το μεγαλύτερο τεχνικό  που υλοποιήθηκε στα χωρικά όρια του Δήμου μας, το οποίο  εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας, η οποία μάλιστα είχε και την ευθύνη επίβλεψής του.

Έργο για το οποίο ως Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. , είχαμε ως άμεση προτεραιότητα να παρέχουμε κάθε βοήθεια και συνδρομή στην υλοποίησή του.

Κυρίες και κύριοι,

Η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα σπουδαίο βήμα για την ολοκληρωμένη και ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων τόσο για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, όσο και για τους όμορους δήμους που θα εξυπηρετεί.

Πλέον δε χωρά καμία δικαιολογία στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα απορρίμματα. Η ολοκλήρωση του εν λόγω έργου αποτελεί μια βασική παράμετρο για τη μετάβαση σε μια πράσινη και βιώσιμη οικονομία, η οποία αποτελεί προτεραιότητά μας, αναβαθμίζοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής χιλιάδων συμπολιτών και συμβάλλοντας στην οικονομική ελάφρυνση των δημοτών και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Με τις έξυπνες, καινοτόμες και βιώσιμες τεχνολογικές λύσεις για την αξιοποίηση των αποβλήτων και με τη χρήση εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας, οδηγούμαστε στην επίτευξη των στόχων μας για τη μετάβαση σε μία κυκλική οικονομία.

Μια προσέγγιση  που πρέπει να γίνει τρόπος ζωής, που πρέπει να βασίζεται στο γεγονός ότι τα απορρίμματα είναι φυσικοί πόροι που εάν ανακτηθούν και ανακυκλωθούν μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για την παραγωγή νέων προϊόντων.

Παράλληλα με την έναρξη λειτουργίας του έργου, ξεκινάμε μία τεράστια προσπάθεια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, αγωγής και εκπαίδευσης με τους  μαθητές όλων των βαθμίδων, σε συνεργασία με τις διευθύνσεις Α’θμιας και Β’θμιας εκπαίδευσης καθώς και με τη συνέργεια του Δημοκρίτειου πανεπιστήμιου Θράκης  ώστε από δω και στο εξής να μην είναι ,πλέον ,παθητικοί δέκτες θεωρητικών γνώσεων και πληροφοριών, αλλά να αποκτήσουν κριτική στάση, τεχνογνωσία για να υιοθετήσουν αξίες και να αναπτύξουν συναισθήματα ευαισθητοποίησης προς το περιβάλλον.

Να μετατραπούν σε μελλοντικούς «συνειδητούς δημότες και πολίτες» και να κάνουν, …να κάνουΜΕ πιο σωστά μαζί με τα παιδιά και τους νέους , τη νέα περιβαλλοντική κουλτούρα της βιώσιμης ανάπτυξης κτήμα μας, ώστε να έρθουμε ακόμη πιο κοντά για να επιτευχθούν οι στόχοι της  ατζέντας  του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Κυρίες και κύριοι,

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Πιστεύω.. είμαι βέβαιος ότι ο Δήμος μας και η περιοχή μας διαθέτουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, χάρη στη γεωπολιτική θέση της Αλεξανδρούπολης, καθώς και στην ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει.

Πέραν των αναμενόμενων ιδιωτικών επενδύσεων, βαρύνουσας σημασίας και καθοριστική είναι  η συμβολή των Δημοσίων Επενδύσεων που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης στην περιοχή μας, όπως η κατασκευή της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού, ο εκσυγχρονισμός με ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αλεξανδρούπολης-Ορμενίου, καθώς και η αξιοποίηση του λιμανιού.

Είμαστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι για την  προοπτική που διαφαίνεται, τόσο για τον τόπο μας, όσο και για την πατρίδα μας γενικότερα.

Η αισιοδοξία μας αυτή ενισχύεται :

από την  πρόσφατη ψήφιση του Αναπτυξιακού Νόμου – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 καθώς και το  Ε.Σ.Π.Α. της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Ευθύνη και υποχρέωση δική μας είναι να τα αξιοποιήσουμε.

Φίλες και φίλοι,

η ιστορία ενός τόπου έχει παρελθόν παρόν και μέλλον.  Το 1997 ο  αείμνηστος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ηλίας Ευαγγελίδης είχε πει:

«Έχουμε την Ιστορία και τη Γεωγραφία με το μέρος μας. Ας πάρουμε μαζί μας και την Πολιτική…»

25 χρόνια,  σχεδόν μια γενιά μετά διαπιστώνω ότι έχουμε μαζί μας και την πολιτική.

Σας ευχαριστώ.