Ομιλία Δημάρχου Αλεξανδρούπολης στα εγκαίνια της 25ης Αγροτικής Έκθεσης Φερών

Κυρίες και κύριοι,

Η αγροτική έκθεση Φερών αποτελεί σημείο συνάντησης και δικτύωσης για τον αγροτικό κλάδο και την αγροτική οικονομία όχι μόνο του νομού Έβρου  και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά και ολόκληρης της Βορείου Ελλάδας.

Ομολογουμένως, είναι μια έκθεση η οποία έχει εξελιχθεί σε έναν επιτυχημένο θεσμό χάρη στην ύπαρξη και την ενεργό δράση των αγροτών, κτηνοτρόφων και παραγωγών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας.

Φίλες και φίλοι,

Όταν το 2019 αναλάβαμε ως νέα δημοτική αρχή, οι προσδοκίες μας ήταν υψηλές και ιδιαίτερες, όπως και το πάθος μας, η όρεξη για δουλειά και η βούληση να αλλάξουμε οτιδήποτε στέκεται εμπόδιο σε αυτό που ονομάζεται ανάπτυξη της υπαίθρου και ενίσχυση του αγροκτηνοτροφικού τομέα.

Όταν λοιπόν, το 2019 από αυτό εδώ το βήμα κλήθηκα να χαιρετίσω τα εγκαίνια της Αγροτικής Έκθεσης Φερών εκείνου του Σεπτέμβρη, ως νέος Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, επέλεξα να μιλήσω με ειλικρινά με λόγια αληθινά κοιτώντας σας στα μάτια.

Και δεν υπήρχε πιο κατάλληλο άτομο για να καταγράψει αλήθειες και να μας κάνει γνώστες και κοινωνούς των όσων βιώνουν  οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής μας, άλλος πέρα από τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου, Κώστα Αλεξανδρή.

Επέλεξα λοιπόν, αντί χαιρετισμού να ακουστούν  δυνατά και δημόσια τα όσα ο ίδιος έγραψε εκείνη την ημέρα, στο προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Τρία χρόνια μετά, με νέα δεδομένα και νέες συνθήκες που μας επέβαλε η πανδημία του κορωνοϊού, βρισκόμαστε ξανά στις Φέρες για να κάνουμε τον απολογισμό μας.

Να δούμε τι διορθώθηκε και τι όχι, και να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους

αναλαμβάνοντας ο καθένας τις ευθύνες του –γιατί σε ό,τι αφορά την αγροτική πολιτική και την ανάπτυξη της υπαίθρου οι ευθύνες είναι συλλογικές.

Ως Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης αναλαμβάνω το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί, αποδεχόμενος την καλοπροαίρετη κριτική, αρνούμενος όμως να αποδεχτώ την κριτική αξιολόγηση, όσων επί μία δεκαετία δεν έκαναν απολύτως τίποτα για αυτόν τον τόπο παρά μόνο μία μελέτη, η οποία καταγράφηκε στην ιστορία επειδή δεν κατάφεραν να την καταθέσουν ως όφειλαν.

Επιτρέψτε μου λοιπόν, να αναφερθώ σε όσα κάναμε εμείς, μόλις στα τρία αυτά χρόνια διοίκησής μας, για τη Δημοτική Ενότητα των  Φερών και τους ανθρώπους της.

Καταρχάς, επιλέξαμε να συνεργαστούμε και να δουλέψουμε όλοι μαζί και θα ήθελα να ευχαριστήσω για την ουσιαστική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει όλο αυτό το διάστημα τόσο τον Πρόεδρο του ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου κ. Βασίλη Πορτοκαλίδη όσο και τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης κ. Κώστα Αλεξανδρή.

Τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα;

 

  1. Καταρχάς, μιας και αναφέρθηκα νωρίτερα στην περιβόητη μελέτη Πετάλου, να καταγράφει ότι την επικαιροποιήσαμε εκ νέου  (μετατρέψαμε σε ηλεκτρονική μορφή)  ότι εξασφαλίσαμε την άδεια περιβαλλοντικών όρων και ότι βγάλαμε (μέσω του ΤΟΕΒ) νέα άδεια χρήσης νερού μιας και η προηγούμενη είχε λήξει. Πλέον είμαστε έτοιμοι να την καταθέσουμε σε αντίστοιχο μέτρο, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση του έργου, εάν, εφόσον και όταν ανοίξει ξανά πρόγραμμα χρηματοδότησης, γιατί δυστυχώς, όταν υπήρξε το κατάλληλο πρόγραμμα, κάποιοι ξέχασαν να καταθέσουν την μελέτη και στέρησαν την περιοχή από ένα αρδευτικό έργο ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ!

 

  1. Χρηματοδοτήσαμε με ιδίους πόρους δικά μας λεφτά (30.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ)  και υλοποιήσαμε – ολοκληρώσαμε τη δημιουργία μελέτης που αφορά το αρδευτικό έργο «Αντικατάσταση υπογείου Δικτύου Άρδευσης περιοχής Πέπλου- Κήπων 8000 στρεμμάτων», ύψους 2.200.000 ευρώ το οποίο μάλιστα για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια κατατέθηκε άμεσα και εντός της προθεσμίας τον Μάιο του 2022 από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης προς χρηματοδότηση στο μέτρο 4.3.1 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Έχοντας ως Δήμος καταθέσει μια άψογη μελέτη και ως προς τα περιβαλλοντικά της, θέλω να ζητήσω από τους βουλευτές και τον περιφερειάρχη την άσκηση πολιτικής πίεσης προς το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης για την ένταξη πλέον  του έργου και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης. Θα πρέπει άπαντες να καταλάβουμε ότι εθνικό έργο ασφάλειας δεν είναι μόνον η κατασκευή του φράκτη, αλλά εθνικό έργο είναι και η συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο στα σύνορα της χώρας μας στα χωριά μας όπου με μόνο τέτοιου είδους έργα μπορούν να δημιουργηθούν   καλύτερες συνθήκες για τον πρωτογενή τομέα και τους ανθρώπους μας που δραστηριοποιούνται σε αυτόν!

 

  1. Σε συνεργασία με τον ΤΟΕΒ και την Περιφέρεια μας παλεύουμε  να βάλουμε τέλος σε ένα χρόνιο πρόβλημα του αγροτικού κόσμου της περιοχής, σε ένα κοστοβόρο και παράλογο αρδευτικό έργο. Αναφέρομαι στην κατάργηση της διπλής άντλησης των κυρίως αντλιοστασίων στην περιοχή του Πέπλου. Ήδη έχουμε ξεκινήσει από τις αρχές του 2022 την εκπόνηση μελετών με δικούς μας πόρους και στα μέσα του Οκτωβρίου στοχεύουμε να καταθέσουμε στην Περιφέρεια τις δύο αυτές μελέτες του συγκεκριμένου έργου που αφορούν η μια τη δημιουργία δυο κλειστών αγωγών και ενός σύγχρονου αντλιοστασίου δυναμικότητας 25.000 κυβικών νερού την ώρα που έχει εξασφαλισμένη από την Περιφέρεια (τα χρήματα είναι δεσμευμένα) χρηματοδότηση ύψους 2,2 εκατομμυρίων και ευελπιστούμε ότι μέχρι τέλους του έτους θα μπορέσουμε να την δημοπρατήσουμε κιόλας.

Η δεύτερη μελέτη αφορά τον ηλεκτρολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό του αντλιοστασίου καθώς επίσης και την ενεργειακή αυτονομία του έργου, τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτών με την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου. Το έργο θα είναι ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ και έχοντας λάβει την προφορική δέσμευση του περιφερειάρχη θα ζητήσουμε την εξασφάλιση της χρηματοδότηση του έργου από την Περιφέρεια.

 

  1. Μετά από αγώνα δρόμου και συντονισμένες ενέργειες πετύχαμε τον Ιούνιο του 2022 με απόφαση που αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ την έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του υφιστάμενου αρδευτικού δικτύου στο σύνολο της περιοχής Φερών- Πέπλου- Κήπων- Δορίσκου- Μοναστηρακίου, έκτασης 100.000 στρεμμάτων

 

  1. Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του χρηματοδοτικού προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” καταθέσαμε εγκαίρως  (25/05/2021) μελέτη ασφαλτόστρωσης αγροτικής οδού Νεκροταφεία Φερών –Σιδηροδρομική Γραμμή όπως επίσης, καταθέσαμε και (6) τη μελέτη ασφαλτόστρωσης αγροτικής οδού του Ν. Οικισμού  Φερών –Κτηνοτροφικής Ζώνης / θέτοντας τες μάλιστα νούμερο 1 στην προτεραιοποίηση, όταν μας ζητήθηκε λόγω εξάντλησης των κονδυλίων, γιατί για εμάς η εύκολη και ασφαλής πρόσβαση των γεωργών και κτηνοτρόφων στα κτήματα και την εργασία τους είναι προτεραιότητα.

 

  1. Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γεωργοί και κτηνοτρόφοι προχωρήσαμε στην προμήθεια ενός νέου ολοκαίνουριου γκρέιντερ προκειμένου να καλύψει αποκλειστικάτις ανάγκες της Δ.Ε. Φερών. Η δαπάνη ανέρχεται στις 297.000 ευρώ και είναι μέσω του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται να το παραλάβουμε εντός του ερχόμενου Οκτωβρίου. Καλώς να ορίσει λοιπόν και να μπει και αυτό στη μάχη της αγροτικής καθημερινότητας.

 

Κυρίες και κύριοι,

φίλες και φίλοι,

όπως προείπα στην αρχή, είμαστε σήμερα εδώ για να πούμε αλήθειες και μια μεγάλη αλήθεια που πρέπει να μοιραστούμε για την αγροτική οδοποιία είναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι της (κυρίως τα κεντρικά αναχώματα), η διαχείριση και η συντήρησή τους ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας και δυστυχώς η οδοποιία πολλών από αυτών δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Επίσης, ενώ στο παρελθόν μιλούσαμε για αγροτική οδοποιία και χρήση των αγροτικών δρόμων μόνο από τα αγροτικά μηχανήματα, τώρα πλέον όλοι αυτοί οι δρόμοι επιβαρύνονται καθημερινά, χειμώνα καλοκαίρι και από την χρήση πάσης φύσεως στρατιωτικών και αστυνομικών οχημάτων, οπότε και οι ανάγκες συντήρησης είναι αντίστοιχα αυξανόμενες.

Για αυτόν τον λόγο και για την καλύτερη αντιμετώπιση του υπαρκτού προβλήματος της συντήρησης όλων αυτών των δρόμων θα πρέπει να αλληλοβοηθηθούμε, να συνεργαστούμε και να αναλάβουμε από κοινού ευθύνες και δράσεις, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για την εξεύρεση πόρων, μηχανημάτων και υλικών οδοποιίας, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την καλύτερη και ασφαλέστερη πρόσβαση σε όλους τους χρήστες των δρόμων αυτών!

Όπως και πράξαμε στην περίπτωση των καταστροφών που προκάλεσαν τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2021:

(8) Με διαδικασίες που κινήθηκαν τάχιστα προχωρήσαμε στην υπογραφή σύμβασης του έργου “Αποκατάσταση καταστροφών οδικού δικτύου και υποδομών Δημοτικής Ενότητας Φερών” συμβατικού ποσού 620.506,81 € με ΦΠΑ, (με την εταιρία ΑΚΜΩΝ ΑΕ). Όπως θα έχετε διαπιστώσει οι εργασίες πραγματοποιούνται με γοργούς ρυθμούς προκειμένου να γίνει αποκατάσταση και όπου χρειάζεται από την αρχή των τεχνικών ομβρίων, ιρλανδικών διαβάσεων και τμημάτων οδικού δικτύου που καταστράφηκαν ή παρασύρθηκαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

 

Αναλυτικότερα προβλέπεται να αποκατασταθούν:

α) τεχνικό ομβρίων σε τμήμα της διαδημοτικής οδού Αρδανίου – Ιτέας,

β) το ρήγμα σε τμήμα της διαδημοτικής οδού Αρδανίου – Ιτέας που εφάπτεται στο ρέμα,

γ) η ιρλανδική διάβαση πλησίον του οικισμού Ιτέας,

δ) το ρήγμα σε αγροτική οδό στην περιοχή Πυλαίας – Λουτρών, παλιά γραμμή και

ε) το τεχνικό σε τμήμα της διαδημοτικής οδού Μελίας – Κοίλων.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών καθόσον βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει περάσει τα μισά του συμβατικού σχεδιασμού του .

 

  1. Κατασκευή Σφαγείου: το έργο συνεχίζεται κανονικά. Οφείλω όμως να σας πω ότι δυστυχώς υπήρξαν καθυστερήσεις, καθώς δεν υπήρξε πρόβλεψη ούτε για παροχή νερού ούτε για παροχή ρεύματος ούτε για το δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων . Έπρεπε λοιπόν να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες ώστε το σφαγείο να έχει και νερό και ρεύμα. Οι εργασίες κατασκευής του έργου αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 31/Δεκεμβρίου /2022 και η δοκιμαστική λειτουργία του στις 30/Ιουνίου /2023.

 

  1. Άλλο ένα μεγάλο έργο είναι η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης εντός του οικισμού των Φερών από τη ΔΕΥΑΑ ποσού 976.000€ με την τελική έκπτωση. Όλο το εσωτερικό δίκτυο της πόλης των Φερών παρουσίαζε καθημερινά θραύσεις και διαρροές. Με την ηλικία του δικτύου να ξεπερνάει τα 30 έτη δόθηκε  προτεραιότητα στην αντικατάστασή του. Με την ενέργεια αυτή πέραν της ομαλοποίησης της απρόσκοπτης λειτουργίας της παροχής νερού επιτυγχάνεται  και η  μείωση στα τιμολόγια των δημοτών, αποφεύγοντας τις διαρροές. Επιλέξαμε  λύσεις  οι οποίες θα έχουν μεγάλη διάρκεια μέσα στο χρόνο και όχι μπαλώματα. Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2023.

 

  1. Επίσης, έχουμε σε εξέλιξη την κατασκευή του νέου αγωγού ύδρευσης Ιτέας- Φερών από τη ΔΕΥΑΑ. Το έργο ξεκίνησε ήδη και βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης περίπου στο  68%. Έχει ξεκινήσει η συγκόλληση των αγωγών και το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η εκσκαφή διαδρομής 10χλμ για την τοποθέτησή του. Ποσό σύμβασης : 715.163€,  Χρηματοδότηση : ΕΣΠΑ 2014-2020, Ημερομηνία σύμβασης: 21/07/2021, Ημερομηνία Περαίωσης: 21/01/2023

 

Επίσης, έχουμε την κατασκευή αγωγού από την δεξαμενή της Ιτέας στην δεξαμενή της περιοχής Αγ. Παρασκευής στις Φέρες για την απρόσκοπτη λειτουργία του νερού, την αύξηση της πίεσης και την αποφυγή επαναλαμβανόμενων θραύσεων που αντιμετωπίζουμε με το δίκτυο του υπάρχοντος αγωγού. Παρόλα αυτά θα διατηρήσουμε και τον παλαιό αγωγό ως εφεδρικό σε περίπτωση κάποιας βλάβης του καινούργιου. Ο παλαιός αγωγός κατασκευάστηκε από την παλιά Δημαρχεία των Φερών και περνάει μέσα από αγροτεμάχια ιδιωτών πράγμα που σημαίνει πως στις συχνές διαρροές που αντιμετωπίζουμε συναντάμε δυσκολία στην αντικατάστασή του. Ο νέος αγωγός περνάει από την αγροτική οδοποιία της περιοχής και οχι απο τα χωράφια των ιδιωτών .

 

  1. Πραγματοποιήσαμε ασφαλτόστρωση εντός του οικισμού Φερών πάλι μέσω της ΔΕΥΑΑ και με δικούς της πόρους και συγκεκριμένα επί των οδών Μ. Βασιλείου, Σολωμού, Κεσσάνης, Ροδόπης, Δαβάκη, Θερμοπυλών, Βήρας, τα γνωστά σε όλους μας Κάτω Αρβανίτικα. Πρόκειται για μια ξεχασμένη υπόθεση επί 10 και πλέον ετών, που ταλαιπωρούσε τους κατοίκους της περιοχής που ζούσαν μέσα στη λάσπη και τη σκόνη. Σύντομα και εφόσον επιλυθεί η δικαστική διαμάχη μεταξύ των εργολάβων θα ξεμπλοκάρει το μεγάλο έργο ασφαλτόστρωσης ύψους 2.300.000 ευρώ το οποίο συμπεριλαμβάνει πολύ μεγάλο μέρος του και ασφαλτόστρωση στις Φέρες. Άσφαλτος που λείπει από όλον τον δήμο μας , που μελετήθηκε από το 2020 και έχουμε φτάσει Σεπτέμβριο του  2022 και δεν έχει πέσει ούτε κουβάς ακόμη επειδή μαλώνουν στα δικαστήρια ο πρώτος με τον δεύτερο του διαγωνισμού.

 

13.Εγκαταστήσαμε δύο σύγχρονους Αγρο-Μετεωρολογικούς Σταθμούς για την υποστήριξη και κάλυψη των αναγκών του πρωτογενούς τομέα στις Φέρες και τον Πέπλο. Με τη χρήση των δεδομένων που παρέχονται στους αγρότες, είναι διαθέσιμο ένα πλήθος πληροφοριών όπως η μέτρηση θερμοκρασίας αέρα, σχετικής υγρασίας, βαρομετρικής πίεσης, βροχόπτωσης, ολικής ηλιακής ακτινοβολίας, ταχύτητας ανέμου, διύγρανσης φύλλου και θερμοκρασίας εδάφους… απαραίτητο και πολύτιμο εργαλείο για τους καλλιεργητές γης. Αξιοποιούμε την ψηφιακή τεχνολογία και στηρίζουμε με τον βέλτιστο τρόπο τους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα!

 

  1. Προχωράμε τις επόμενες εβδομάδες στην ανάπλαση της πλατείας Πέπλου (34.000 συν ΦΠΑ). Αναμένεται η έγκριση των τεχνικών όρων της σύμβασης από το ΤΕΕ και η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου θα υπογραφεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

 

 

  1. Ανακαινίσαμε τις εγκαταστάσεις του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Φερών εξασφαλίζοντας επιχειρησιακή επάρκεια και κυρίως την αξιοπρεπή διαβίωση των πυροσβεστών μας κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, τους οποίους θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά και δημόσια ακόμη μια φορά για την ετοιμότητά τους.

 

  1. Αντικαθιστούμε όλες τις παιδικές χαρές στις Φέρες και τους οικισμούς. Ολοκληρώθηκαν ήδη οι 3 παιδικές χαρές στην πλατεία UNISEF, στην Αγίου Αλεξάνδρου και στην περιφερειακή οδό Έβρου ενώ άλλες 17 παιδικές χαρές στις Φέρες και στους οικισμούς Δορίσκο, Μοναστηράκι, Αρδάνιο, Πέπλο θα ανακαινιστούν στο προσεχές χρονικό διάστημα και το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 23 ενώ για πρώτη φορά τα παιδιά του Νέου Συνοικισμού θα αποκτήσουν μια καινούρια ασφαλή παιδική χαρά με  πιστοποιημένα όργανα. Ολοκαίνουργιες όλες και πιστοποιημένες με νέα παιχνίδια, παγκάκια, αστικό εξοπλισμό και πάνω από όλα με ασφάλεια για τους μικρούς χρήστες

 

  1. Ανακαινίζεται το  Δημοτικό Σχολείο Κοίλων (αρχικού προϋπολογισμού 137.000 μέσω του προγράμματος LEADER. Ενώ συμπληρωματικά με ιδίους πόρους -δικά μας λεφτά αναλάβαμε την περίφραξη όλου του χώρου συνολικής έκτασης 2.400 μ. περίπου ώστε η εκκλησία και σχολείο να προφυλαχτούν από εξωγενείς παράγοντες.

 

  1. Προβάλλαμε  τα τοπικά  προϊόντα μας μέσα από την παρουσία του περιπτέρου του Δήμου Αλεξανδρούπολης τόσο στην Έκθεση Philoxenia στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην Έκθεση FOOD EXPO στην Αθήνα καθώς και στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, στις οποίες πλέον ο Δήμος Αλεξανδρούπολης με αυτοπεποίθηση και με στόχο την εξωστρέφεια δίνει ηχηρό παρόν !

 

Πιστεύω ότι γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η Δ.Ε. Φερών βρίσκεται πολύ υψηλά στην ατζέντα της παρούσας δημοτικής αρχής σε θέματα υποδομών. Όλες μας οι υπηρεσίες, και κυρίως η Τεχνική μας Υπηρεσία, συνεργάζεται με σκοπό την ολοκλήρωση μελετών και την κατάθεσή τους σε προγράμματα, με σκοπό την εξασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων.

Έχω πει πολλές φορές ότι διαπιστώνω ότι χρήματα και διαδοχικά χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει πρώτα προγραμματισμός και  ετοιμότητα από τις τεχνικές υπηρεσίες κυρίως λόγω έλλειψης επαρκούς χρόνου προετοιμασίας και ωριμότητας μέχρι την υποβολή και μετά εξειδικευμένων γνώσεων στο προσωπικό. Για αυτό και σχεδιάζουμε και μελετάμε προκειμένου να έχουμε έτοιμους φακέλους πάνω στις ανάγκες μας  για να υποβάλλουμε στις κλειστές προθεσμίες που ανοίγουν συνήθως τα εργαλεία αυτά και να καταθέσουμε τις υποψηφιότητες μας προς έγκριση με υψηλό ποσοστό έγκρισης.

Για αυτούς τους λόγους προγραμματίζουμε για το 2023 στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό του Δήμου να εντάξουμε το ποσό των 200.000€ για τη δημιουργία μελετών που αφορούν

-στην υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου Δορίσκου -Μοναστηρακίου,

-τη μελέτη για την αξιοποίηση του φράγματος της Καβησσού και

-τη μελέτη αναδασμού του μικρόκαμπου του Πόρου.

Του χρόνου θα είμαστε πάλι  εδώ στο ίδιο σημείο και θα κάνουμε ταμείο.

Επί της ουσίας λοιπόν, κάνουμε πράξη όλα όσα τάζανε και υπόσχονταν επί δεκαετίες στον αγροτικό κόσμο της περιοχής όλοι οι προηγούμενοι.

 

Ωστόσο, πρέπει να γίνει αντιληπτό και κτήμα μας ότι ο πρωτογενής τομέας πρέπει να συνδεθεί με τη βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, την εκπαίδευση, τη διατροφή, την υγεία ..πρέπει ο πρωτογενής τομέας  να γίνει μέρος του τουριστικού μας προϊόντος. Ο πρωτογενής και ο τουριστικός τομέας πρέπει να ακολουθούν παράλληλες πορείες στην τροχιά ανάπτυξης της περιοχής μας.

Σε αυτή την χρονική περίοδο όπου ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με προβλήματα, όπως η ακρίβεια στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές, η ενεργειακή κρίση, η ανασφάλεια των αγορών και η αβεβαιότητα πρέπει όλοι μαζί με συνέργειες να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα με εξωστρεφείς δράσεις, ώστε η δυναμική του πρωτογενούς τομέα στη περιοχή μας να ισχυροποιηθεί.

Νέα εργαλεία που συνεχώς εξελίσσονται και τίθενται στη διάθεσή σας είτε τεχνολογικά είτε ψηφιακά, σε συνδυασμό με τον προγραμματισμό, την υλοποίηση και τη μέριμνα εκ μέρους του δήμου αλλά και  των χρηματοδοτικών προγραμμάτων άλλων φορέων, μας δημιουργούν την αισιοδοξία ότι η περιοχή μας θα μπορέσει να προσδώσει προστιθέμενη αξία σε όλο τον αγρό-κτηνοτροφικό κόσμο πρώτα στους ανθρώπους της και ακολούθως στα  προϊόντα  της.

Το σίγουρο για το οποίο είμαι πεπεισμένος είναι ότι το μέλλον εξαρτάται από εμάς …

 

Κι εμείς επιλέγουμε τη συνεργασία και την αδιάκοπη εργασία με γνώμονα τις ανάγκες και τα θέλω της περιοχής των Φερών και των ανθρώπων της.

Και ως επιστέγασμα της άψογης συνεργασίας μας υπογράφουμε σήμερα Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου και του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Καλώ λοιπόν τον Πρόεδρο κ. Βασίλη Πορτοκαλίδη να επισημοποιήσει με την υπογραφή του την σχέση αυτή!