Εγκαινιάστηκε η έναρξη κατασκευής της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης

Παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 14.01.2023 τα εγκαίνια υλοποίησης της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης από τον Όμιλο Κοπελούζου, τη Δ.Ε.Η. και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Η μονάδα θα εγκατασταθεί στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης και θα αποτελείται από έναν αεριοστρόβιλο τελευταίας τεχνολογίας και έναν ατμοστρόβιλο σε κοινό άξονα με μια (1) γεννήτρια. Η εγκατεστημένη ισχύς της μονάδας θα είναι 840 MW και το καύσιμο θα είναι αποκλειστικά φυσικό αέριο. Η σύνδεση της μονάδας με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας θα γίνει στο ΚΥΤ Νέας Σάντας, τερματικό σημείο και της διασυνδετήριας γραμμής 400 kV Maritza East – Νέα Σάντα.

Το έργο έχει λάβει την Απόφαση ‘Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 και να ολοκληρωθούν στο τρίτο τρίμηνο 2024.

Το έργο του σταθμού παραγωγής ενέργειας θα τονώσει την απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, τόσο στην φάση κατασκευής όσο και στην φάση λειτουργίας. Περαιτέρω θα δημιουργήσει μια παράλληλη οικονομία, ενώ σε συνδυασμό με τα άλλα έργα που υπάρχουν η σχεδιάζονται στην περιοχή, θα την καταστήσει ένα πραγματικό ενεργειακό κόμβο.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κατά τον χαιρετισμό του ανέφερε τα ακόλουθα:

3 Μαΐου 2022-14 Ιανουαρίου 2023: 8 μήνες μετά από την τελετή για την επίσημη έναρξη της υλοποίησης του νέου τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, είμαστε εκ νέου σήμερα εδώ για να εγκαινιαστεί από τον αξιότιμο Πρωθυπουργό της χώρας μας η Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι ο τόπος μας με όλα του τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κερδίζει το στοίχημα της νέας εποχής.

Μέρα με τη μέρα, με προγραμματισμό και σκληρή δουλειά, η Αλεξανδρούπολη αλλάζει, αναβαθμίζεται και μετατρέπεται σε διεθνή κόμβο ενέργειας και ασφάλειας για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη.

Γίνεται σημείο αναφοράς στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και σημαντική πύλη ενέργειας συμβάλλοντας στην ενεργειακή αυτονομία και αυτάρκεια, ακολουθώντας πιστά τον εθνικό και ευρωπαϊκό σχεδιασμό για την ενεργειακή μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Με την ολοκλήρωση κατασκευής και την έναρξη λειτουργίας της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, η Αλεξανδρούπολη που θέλει και μπορεί να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις και όχι να τις ακολουθεί, αποκτά πλέον κυρίαρχο ρόλο στη μεταλιγνιτική εποχή και τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητά της για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας.

Παράλληλα, η σπουδαία αυτή επένδυση ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, δημιουργεί κατά τη διάρκεια κατασκευής της, περισσότερες από 800 νέες θέσεις εργασίας ενισχύοντας την τοπική μας οικονομία ενώ εν συνεχεία, και για τα επόμενα 25 έτη λειτουργίας της, θα δημιουργήσει πάνω από 100 μόνιμες θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, με το να παρέχει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια λόγω του υψηλότατου βαθμού απόδοσής της, προσφέρει σημαντική προστιθέμενη αξία και στην εθνική οικονομία μας.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Εκ μέρους όλων των δημοτών της Αλεξανδρούπολης που έχω την τιμή να εκπροσωπώ, καλωσορίζουμε σήμερα και υποδεχόμαστε ακόμη ένα σπουδαίο έργο, που σε συνδυασμό με τα δημόσια έργα υποδομών και τα επενδυτικά σχήματα που βρίσκονται ήδη σε τροχιά υλοποίησης, καθιστούν την Αλεξανδρούπολη πρωταγωνιστή στη νέα εποχή, διαμορφώνοντας ένα καλύτερο και πιο ασφαλές μέλλον για τους νέους και τις νέες του τόπου μας, που πλέον έχουν αδιαμφισβήτητα κίνητρα για να μείνουν σε αυτόν!

Σας ευχαριστώ.