Τη δική του θέση στο πρόγραμμα για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις διεκδικεί ο Δήμος Αλεξανδρούπολης

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ​​ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Διεύθυνση:​​ Λ. Δημοκρατίας 306

Τ.Κ.​​ 68131, Αλεξανδρούπολη

Τηλέφωνο:​​ 2551350173

e-mail:​​ gtip@alexpolis.gr

 

 

Αλεξανδρούπολη,​​ 18/02/2022

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα:​​ Τη δική του θέση στο πρόγραμμα για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις διεκδικεί ο Δήμος Αλεξανδρούπολης

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης είναι ένας από τους 21 Ελληνικούς Δήμους που θέτουν υποψηφιότητα συμμετοχής στο μεγάλο εγχείρημα καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο τον μετασχηματισμό 100 ευρωπαϊκών πόλεων προς την ουδετερότητα του κλίματος έως το 2030.

Ο​​ φάκελος​​ της​​ υποψηφιότητας​​ του​​ Δήμου​​ Αλεξανδρούπολης​​ υποβλήθηκε​​ στο​​ πρόγραμμα​​ της​​ Ευρωπαϊκής​​ Επιτροπής​​ «100​​ κλιματικά​​ ουδέτερες​​ και έξυπνες​​ πόλεις​​ μέχρι​​ το​​ 2030»,​​ μέσω​​ της​​ οποίας,​​ ο​​ Δήμος​​ θα αποκτήσει​​ τα απαραίτητα υποστηρικτικά​​ εργαλεία, όσον​​ αφορά​​ στην​​ πολιτική​​ του​​ για​​ την​​ προστασία​​ του​​ περιβάλλοντος​​ και​​ την​​ επίτευξη​​ της​​ κλιματικής​​ ουδετερότητας​​ μέχρι​​ το​​ 2030.

Το​​ Μνημόνιο Συνεργασίας για την Ευρωπαϊκή Αποστολή «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις μέχρι το 2030» υπέγραψαν 21 ελληνικοί Δήμοι με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη παρουσία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη,​​ του Αναπληρωτή Γεν. Δ/ντή της Γεν. Δ/νσης Κινητικότητας & Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Move) και Δ/ντή της Ευρωπαϊκής Αποστολής «Mission Board 100 Climate Neutral Cities by 2030», Matthew Baldwin,  μελών της Αποστολής της ΕΕ, του ΥΠΕΝ και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης στην οποία τον Δήμο Αλεξανδρούπολης εκπροσώπησε ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης και η αντιδήμαρχος Ενέργειας Ελένη Ιντζεπελίδου.

Σκοπός του Μνημονίου Συνεργασίας είναι η επιτάχυνση της μετάβασης των πόλεων στην κλιματική ουδετερότητα και στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, ανακάμπτοντας ταυτόχρονα από την πανδημία του κορωνοϊού.

Στο Μνημόνιο Συνεργασίας συμμετέχουν οι εξής 21 Δήμοι:

Αγρινίου, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Καλαμαριάς, Καλαμάτας, Καρδίτσας, Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Κοζάνης, Μυτιλήνης, Τρικκαίων, καθώς και ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας, με τους  Δήμους – μέλη: Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι – Καματερό, Αιγάλεω, Ίλιον, Κορυδαλλός, Περιστέρι, Πετρούπολη, Φυλή, Χαϊδάρι.

 Κατά τη σύναψη του Μνημονίου Συνεργασίας, ο Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, επισήμανε ότι «οι ελληνικές πόλεις διαθέτουν εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τις καθιστούν πολύ σημαντικές για τη συλλογή δεδομένων από την νοτιοανατολική Μεσόγειο τα οποία εν τέλει θα συνεισφέρουν στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας όλης της Ευρώπης μέχρι το 2050 μέσω της Πράσινης Συμφωνίας» και υπογράμμισε ότι «το ΥΠΕΝ αντιλαμβανόμενο την ευθύνη προς τις μελλοντικές γενιές, ενθαρρύνει εδώ και δύο χρόνια τη συμμετοχή πολλών ελληνικών πόλεων και με αυτό το Μνημόνιο Συνεργασίας επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για τη συνεχή υποστήριξη των ελληνικών Δήμων στο δύσκολο ταξίδι τους προς την κλιματική ουδετερότητα».

Τόνισε επίσης ότι «λόγω της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων που αντιμετωπίζουμε τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα, οι Δήμοι βρίσκονται σε κομβική θέση να υιοθετήσουν άμεσες πολιτικές για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και να προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στις κοινότητές τους όσον αφορά στη μείωση της ρύπανσης, της κυκλοφοριακής συμφόρησης και του ενεργειακού κόστους, αλλά και συνολικά να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής για τους κατοίκους τους».

Αντίστοιχα, ο Matthew Baldwin χαιρέτισε την πρωτοβουλία των 21 ελληνικών Δήμων να συμμετέχουν στη διαδικασία τονίζοντας ότι «το εν λόγω Μνημόνιο Συνεργασίας αποτελεί παράδειγμα για τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε.».