Τελική τοπική εκδήλωση του Δήμου Αλεξανδρούπολης για το πρόγραμμα URBACT ΙΙΙ

cid:D4678F3F-B12C-4F74-A108-6D88AF6D3302 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ​​ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Διεύθυνση:​​ Λ. Δημοκρατίας 306

Τ.Κ.​​ 68131, Αλεξανδρούπολη

Τηλέφωνο:​​ 2551350173

e-mail:​​ gtip@alexpolis.gr

 

 

Αλεξανδρούπολη,​​ 19/12/2022

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα:​​ Τελική τοπική εκδήλωση του Δήμου Αλεξανδρούπολης
για το πρόγραμμα URBACT ΙΙΙ

Στις 29/11/2022, στο πλαίσιο του έργου “RU:RBAN Second Wave”, οργανώθηκε η Τελική Τοπική Εκδήλωση  από το Δήμο Αλεξανδρούπολης, ώστε να παρουσιαστεί η συμμετοχή του Δήμου Αλεξανδρούπολης στο πρόγραμμα, τα συμπεράσματα, οι στόχοι και τα επόμενα βήματα ενώ μέλη της τοπικής ομάδας (Urbact Local Members) παρουσίασαν τη δική τους εμπειρία από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Γενικός Γραμματέας​​ του Δήμου Αλεξανδρούπολης, Ιωάννης Μπόγδης​​ και η εκπρόσωπος του Εθνικού Σημείου Επαφής του URBACT Ελλάδας - Κύπρου, κα Παπαδοπούλου Χριστίνα. Επιπλέον, στην εκδήλωση παρουσίασαν εργαζόμενοι στο Τμήμα Πρασινού του Δήμου Αλεξανδρούπολης, οι τεχνικοί σύμβουλοι του έργου, όπως και μέλη της Τοπικής Ομάδας Δράσης: εκπρόσωποι του Ειδικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης, της εθελοντικής ομάδας δράσης ΣΠΟΡΙΤΕΣ ΕΒΡΟΥ, της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής «Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος», του 1ο Ε.Κ. Αλεξανδρούπολης, του 8ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης, όπως και ιδιώτες γεωπόνοι μελετητές. Το πρόγραμμα περιελάμβανε διαδραστικές συνεδρίες με μαθητές της πόλης.

Οι δυναμικές, επιτυχίες και προκλήσεις της αστικής καλλιέργειας και του έργου Ru:rban παρουασίαστηκαν και συζητήθηκαν εκτενώς. Η εκδήλωση είχε μεγάλη συμμετοχή  φορέων, πολιτών και τοπικών επιχειρήσεων. Τα αποτελέσματα και τα​​ επόμενα βήματα διερευνήθηκαν με στόχο να πραγματοποιηθεί ένας ολοκληρωμένος απολογισμός, που πλαισιώνει το ενδιαφέρον του Δήμου Αλεξανδρούπολης για επόμενα έργα στο θέμα της αστικής βιωσιμότητας. Η εκδήλωση ήταν ανοιχτή σε όλους τους πολίτες και φορείς.

Οι αστικοί κήποι είναι στο επίκεντρο του έργου Ru:rban αναφορικά με το Δήμο Αλεξανδρούπολης. Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι τα αποτελέσματα του έργου είναι θετικά, και ιδιαίτερα χρήσιμη αποδείχτηκε η μέθοδος του προγράμματος URBACT,  δηλαδή η συμμετοχική και ολοκληρωμένη προσέγγιση μαζί με την προσανατολισμένη στη δράση ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών. Υψιστης σημασίας αποτέλεσε η αποτελεσματική δικτύωση φορέων, η εκπαίδευση και ανταλλαγή καλών πρακτικών σε θέματα ανθεκτικότητας και αστικής καλλιέργειας καθώς και η δημιουργία και επικαιροποίηση δημοτικού κανονισμού διαχείρισης αστικών λαχανόκηπων.