ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, Α ΦΑΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ – ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ​​ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Αλεξανδρούπολη ​​​​ 14-06-2021

ΝΟΜΟΣ​​ ΕΒΡΟΥ

ΔΗΜΟΣ​​ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξανδρούπολης ​​ κατά τη συνεδρίασή του στις 06-06-2022, με την υπ’ αριθμ. 115/2022​​ απόφασή του, ψήφισε το σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού - Α΄ φάσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου για την περίοδο 2020-2024. Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός αποτελεί την Α΄ Φάση του Επιχειρησιακού Προγράμματος και εκπονήθηκε από την Υπηρεσία Προγραμματισμού ​​ και τη συνεργασία όλων των υπηρεσιών και των Νομικών Προσώπων του Δήμου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Στην Β΄ Φάση που θα ακολουθήσει, θα περιλαμβάνεται ο Επιχειρησιακός και Οικονομικός Προγραμματισμός των δράσεων του Δήμου. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου θα αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τοπικής και οργανωτικής – λειτουργικής ανάπτυξης του Δήμου για την περίοδο 2020- 2024.

Σκοπός του είναι η βελτίωση της λειτουργίας του δήμου, η παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους δημότες και η ανάπτυξη της περιοχής.

Η​​ Α΄ Φάση​​ περιλαμβάνει το όραμα, τις αναπτυξιακές προτεραιότητες και τη στρατηγική του Δήμου.

Πιο αναλυτικά, στην Α΄ Φάση περιγράφεται και αξιολογείται η υφιστάμενη κατάσταση της περιοχής του Δήμου, σε σχέση με τα γεωγραφικά, πληθυσμιακά, κοινωνικά, αναπτυξιακά και οικονομικά χαρακτηριστικά της, καθώς και η οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών και των Νομικών Προσώπων.

Στην αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, περιγράφονται, τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα του Δήμου και των Νομικών​​ του Προσώπων, οι δυνατότητες και οι αδυναμίες των υπηρεσιών καθώς και οι ευκαιρίες και οι περιορισμοί από διαφόρους εξωγενείς παράγοντες. Η αξιολόγηση καταλήγει στη διατύπωση των κρίσιμων ζητημάτων τα οποία είναι σκόπιμο να αντιμετωπιστούν την περίοδο 2020-2024. Για τη διατύπωση των κρίσιμων ζητημάτων ελήφθησαν υπόψη οι κατευθύνσεις αναπτυξιακού σχεδιασμού, σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Στη συνέχεια, διατυπώνεται το αναπτυξιακό όραμα για την περιοχή και προσδιορίζεται

η στρατηγική του Δήμου, δηλαδή οι​​ στόχοι που θα συμβάλλουν στην υλοποίηση του οράματος του.

Το όραμα αποτελεί μια συνοπτική διατύπωση της μελλοντικής επιθυμητής κατάστασης στην περιοχή του Δήμου, για την επόμενη πενταετία, ενώ ο προσδιορισμός της στρατηγικής γίνεται με τον​​ καθορισμό στόχων.

 

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το Στρατηγικό Σχέδιο τίθεται σε δημόσια​​ διαβούλευση.

Για το σκοπό αυτό, το πλήρες κείμενο και το ερωτηματολόγιο δημόσιας διαβούλευσης έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου: ​​ 

https://alexpolis.gr

 

Μέσω του ερωτηματολογίου μπορούν να υποβάλλονται προτάσεις, από πολίτες ή ενώσεις πολιτών και από τοπικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς,​​ από 14-06-2022 μέχρι 04-07-2022.​​ Οι προτάσεις αυτές θα ληφθούν υπόψη κατά​​ την εκπόνηση του τελικού κείμενου.

Η υποβολή των προτάσεων, παρατηρήσεων και σχόλιων μπορεί να γίνεται:

Α) Ταχυδρομικά στη Δ/νση: Δήμος Αλεξανδρούπολης– Λ. Δημοκρατίας 306,  ​​​​ – 68132 Αλεξανδρούπολη

Β) Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη δ/νση email:​​ :guve@alexpolis.gr"

Γ) Με την συμπλήρωση της διαδικτυακής έρευνας:​​ https://forms.office.com/r/XXQRY6Ce0d​​ 

 

Για κάθε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να​​ επικοινωνείτε με την ​​ αρμόδια υπάλληλο σε θέματα Προγραμματισμού και Οργάνωσης του Δήμου Αλεξανδρούπολης: κ. Έλσα Γκουβέντα ​​ (τηλ.: 25513-50175, email:​​ guve@alexpolis.gr.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Α ΦΑΣΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Α ΦΑΣΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ