Πρόσκληση στα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης INTERWEAVING NARRATIVES / ΣΥΝΥΦΑΣΜΕΝΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης σας προσκαλούν στα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης Interweaving Narratives / Συνυφασμένες Aφηγήσεις την Πέμπτη 13/10 στις 20:00 στο μουσείο.

INTERWEAVING NARRATIVES πρόκειται για μια εικαστική παρέμβαση των Βάσια Α. Βανέζη,(Vassia Adamou Vanezi) Deirdre O’Leary, Samuel Tschudin, Γιώτα Τσότρα (Yota Tsotra) στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.

Η παρέμβαση επιχειρεί έναν διάλογο με τη συλλογή και το περιβάλλον του μουσείου. Η αντιπροσωπεία των αντικειμένων με ανθρωποκεντρικές λειτουργίες και η πολιτιστική τους ενσωμάτωση είναι αυτό που εμπνέει τους καλλιτέχνες να (συν)εργαστούν με το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.

Στον πυρήνα της έρευνας γύρω από το INTERWEAVING NARRATIVES βρίσκεται η συνάντηση με το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και την ευρύτερη περιοχή της Θράκης στη Βόρεια Ελλάδα, έχοντας ως σημείο εκκίνησης την έννοια της ύφανσης. Η ύφανση, ιστορικά και σύγχρονα, μπορεί να θεωρηθεί και βιωθεί ως μια διαδικασία μεταμόρφωσης, μια μορφή τελετουργίας και διαλογισμού μέσα από συνεχείς (επαναλαμβανόμενες) χειρονομίες κινήσεις που απαιτούν χρόνο και υπομονή.

Οι αφηγήσεις τους θα συνυφανθούν σε μια έκθεση, η οποία θα χρησιμεύσει ως διεπαφή για τους επισκέπτες ώστε να δουν την ύφανση μέσα από νέες προοπτικές και ήχους. Εκτός από τα έργα που θα εγκατασταθούν στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του μουσείου, θα δημιουργηθούν παρεμβάσεις με μικρά έργα στη μόνιμη έκθεση του μουσείου και θα διαμορφωθεί ένα ακουστικό περιβάλλον μέσα από ηχητικές εγκαταστάσεις.

Το INTERWEAVING NARRATIVES οραματίζεται να γίνει αφετηρία μιας μακροπρόθεσμης πλατφόρμας ανταλλαγής, πειραματισμού, δημιουργίας και πρακτικής στην έννοια της ύφανσης, μέσω της σύγκρουσης της παράδοσης, της τεχνολογίας και των διαφορετικών επιστημονικών κλάδων προς νέες βιώσιμες πραγματικότητες χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Διάρκεια έκθεσης: 14 Οκτώβρη έως 31 Δεκεμβρίου 2022

Η σύλληψη της έκθεσης αποτελεί αποτέλεσμα της έρευνας της Γιώτας Τσότρα στα πλαίσια της υποτροφίας Research Fellowship Curator από το Atelier Mondial.

Συνδιοργάνωση: Δήμος Αλεξανδρούπολης

Χορηγοί

ProHelvetia

Kultur Basel-Stadt

Κοινωφελές Ίδρυμα X. Κ. Κεραμέως