Παρουσία του Πρωθυπουργού εγκαινιάστηκε η Μ.Ε.Α. Αλεξανδρούπολης

Παρουσία του Πρωθυπουργού της χώρας μας, εγκαινιάστηκε σήμερα η Μονάδα Επεξεργασίας Σύμμεικτων Αστικών και Προδιαλεγμένων Οργανικών Αποβλήτων (ΜΕΑ) Αλεξανδρούπολης, με ετήσια δυναμικότητα περίπου 46.000 τόνους απορριμμάτων.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο έργο μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας, το μεγαλύτερο τεχνικό που υλοποιήθηκε στα χωρικά όρια του Δήμου Αλεξανδρούπολης, το οποίο εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας, η οποία μάλιστα είχε και την ευθύνη επίβλεψής του.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης ανέφερε:

Πλέον δε χωρά καμία δικαιολογία στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα απορρίμματα. Η ολοκλήρωση του εν λόγω έργου αποτελεί μια βασική παράμετρο για τη μετάβαση σε μια πράσινη και βιώσιμη οικονομία, η οποία αποτελεί προτεραιότητά μας, αναβαθμίζοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής χιλιάδων συμπολιτών και συμβάλλοντας στην οικονομική ελάφρυνση των δημοτών και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Με τις έξυπνες, καινοτόμες και βιώσιμες τεχνολογικές λύσεις για την αξιοποίηση των αποβλήτων και με τη χρήση εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας, οδηγούμαστε στην επίτευξη των στόχων μας για τη μετάβαση σε μία κυκλική οικονομία.

Παράλληλα με την έναρξη λειτουργίας του έργου, ξεκινάμε μία τεράστια προσπάθεια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, αγωγής και εκπαίδευσης με τους μαθητές όλων των βαθμίδων, σε συνεργασία με τις διευθύνσεις Α’θμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης, καθώς και με τη συνέργεια του Δ.Π.Θ., ώστε από εδώ και στο εξής να μην είναι, πλέον παθητικοί δέκτες θεωρητικών γνώσεων και πληροφοριών, αλλά να αποκτήσουν κριτική στάση, τεχνογνωσία για να υιοθετήσουν αξίες και να αναπτύξουν συναισθήματα ευαισθητοποίησης προς το περιβάλλον.

Να μετατραπούν σε μελλοντικούς «συνειδητούς δημότες και πολίτες» και να κάνουν, …να κάνουΜΕ πιο σωστά, μαζί με τα παιδιά και τους νέους, τη νέα περιβαλλοντική κουλτούρα της βιώσιμης ανάπτυξης κτήμα μας, ώστε να έρθουμε ακόμη πιο κοντά για να επιτευχθούν οι στόχοι της ατζέντας του Ο.Η.Ε.

Μια προσέγγιση που πρέπει να γίνει τρόπος ζωής!”